Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Súd rozhodol: Havasiho a Patasyho nemajú na svedomí Takáčovci
Zdielať na
Krimi

Súd rozhodol: Havasiho a Patasyho nemajú na svedomí Takáčovci

BRATISLAVA / Mafiánske popravy v hlavnom meste spred vyše jedenástich rokov ostanú bez trestu. Krajský súd definitívne rozhodol, že Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho nemajú na svedomí údajní Takáčovci.

Krajský súd v Bratislave po dlhých jedenástich rokoch uzavrel kauzu mafiánskych popráv. Podobne ako predchádzajúci prvostupňový súd po rozsiahlom dokazovaní oslobodil spod obžaloby dvoch mužov, ktorých polícia spájala s bratislavským podsvetím, konkrétne so skupinou Takáčovcov. Stalo sa tak ešte v polovici februára, rozsudok je už právoplatný.

"Súd odvolanie prokurátora proti oslobodzujúcemu verdiktu u obžalovaných Mariána Gaála a Patrika Vidašiča zamietol," povedal hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

Pocit zadosťučinenia

Obhajca hlavného obžalovaného v kauze trojnásobnej vraždy cíti po jedenástich rokoch zadosťučinenie. Údajného bossa konkurenčného gangu Sýkorovcov Petra Havasiho prezývaného Havel popravili pod bratislavským Prístavným mostom ešte v júni 2004.

Pri streľbe zomrel aj jeho ochrankár Gejza Vesprémy. Karola Patasyho staršieho zase zavraždili v januári nasledujúceho roka. "Proti výpovedi jedného jediného svedka je viac ako desať výpovedí, z ktorých je zrejmé, že páchateľom týchto trestných činov, z ktorých obvinil mojich klientov, je on sám," obhajca obžalovaného Mariána Gaála Tibor Piršel.

Odtlačky prstov

Podľa obhajoby stál za oboma vraždami práve korunný svedok polície Anton Cvešper, ktorý mal motív a bol aj na mieste vraždy. Na zbraniach sa navyše našli iba jeho odtlačky prstov.

"Sa pracuje na trestnom oznámení za trestný čin krivého obvinenia a je na zvážení klientov, či sa bude žalovať ministerstvo vnútra a prokuratúra, pretože tento postup v priebehu prípravného konania hraničil so zneužitím moci," povedal Piršel.

Svedok, ktorý zavádzal

Obžalovaný, ktorý strávil vo väzbe trištvrte roka, sa teraz pýta, čo bude s chráneným svedkom, čo zavádzal políciu aj prokuratúru. "Chceli by sme sa teraz posunúť niekam ďalej, aj keď tú nálepku budeme mať asi do konca života na Slovensku takú kvázi mafiánsku," informuje oslobodený spod obžaloby pre vraždu Marián Gaál.

Odvolací súd potvrdil tresty pre bratov Chlpíkovcov, ktorí s Cvešperom spolupracovali pri dvoch únosoch čínskych podnikateľov v Bratislave a Košiciach. Ľubomír si už odpykáva trojročný trest, psychicky chorému Michalovi senát vymeral päťročnú podmienku a ústavné liečenie. Ku skutku sa obaja priznali.

"Tento úprimne oľutovali pred súdom, o čom svedčí aj vyjadrenie jedného z poškodených, ktorý požiadal súd, aby bol k obžalovaným zhovievavý vzhľadom na ich postoj," hovorí Roman Balco, obhajca obžalovaných Ľubomíra a Michala Chlpíkovcov.

Téme sa venuje redaktor Dalibor Skladan:

Zdielať na

Najčítanejšie správy