Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Historický zásah colníkov: V Rimavskej Sobote našli falošné autodiely za státisíce
Zdielať na
Krimi

Historický zásah colníkov: V Rimavskej Sobote našli falošné autodiely za státisíce

RIMAVSKÁ SOBOTA / Colníci v Rimavskej Sobote zaistili falzifikáty za približne 200-tisíc eur. Ide o náhradné diely do áut. Skontrolovali iba náhodne vybrané tovary. Škody ešte nevyčíslili. Tie sa môžu vyšplhať až na 600-tisíc eur. Majiteľ skladu sa od fejkov dištancuje.

"Ide o najväčší zásah tohto druhu slovenského colníctva, teda nielen na Slovensku ale aj v Českej republike," uviedla hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

V troch skladoch a jednej predajni našli colníci obrovské množstvo tovaru. Akcia trvala dva dni, skontrolovali iba náhodne vybrané balenia. Colníci pri kontrole zaistili tisícky náhradných dielov do automobilov, medzi nimi boli aj falzifikáty.

"Colníci z kriminálneho úradu Finančnej správy prehľadali viac ako pol milióna kusov dielov do automobilov, pričom u viac ako 5-tisíc z nich sa potvrdilo, že ide o falzifikáty," dodala Patrícia Macíková.

Polmiliónová škoda

Uviedol to samotný majiteľ ochrannej známky a zástupca tejto nemenovanej automobilovej značky na Slovensku. "Na mieste konania tejto akcie sa zúčastnili aj odborníci z výrobného závodu našej značky, ako aj naši právni zástupcovia a potvrdili, že sa jedná o falzifikáty,"  potvrdil PR manager spoločnosti Roman Rajtár.

"Iba pri týchto 5-tisíc kusoch je škoda viac ako 200-tisíc eur, pričom celková odhadovaná škoda bude vyššia ako pol milióna," upresnila hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

Stanovisko majiteľa

Predajňa, ako aj skladové priestory boli v piatok otvorené, ako inokedy. Vlastník skladových priestorov k akcii colníkov poskytol iba písomné stanovisko, kde uvádza, že v ich priestoroch mali uskladnený tovar aj iné subjekty.

"Naša spoločnosť o existencii podozrivého tovaru, ktorý bol umiestnený v našich skladových priestoroch, nemala vedomosť. Vzniknutú situáciu preverujeme a veríme, že sa čoskoro objasní. Zverejňované informácie, ktoré spájajú uvedenú udalosť s našim obchodným menom, poškodzujú dlhoročnú dobrú povesť našej spoločnosti," píše v stanovisku spoločnosť z Rimavskej Soboty, v ktorej skladoch zasahovali colníci.

Ak vyšetrovanie preukáže, že sa jednalo o trestný čin porušovania práv k ochrannej známke, páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na 8 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy