Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Invalidní manželia prišli o strechu nad hlavou. V noci im všetko zhorelo
Zdielať na

Invalidní manželia prišli o strechu nad hlavou. V noci im všetko zhorelo

ŽIAR NAD HRONOM / Invalidní manželia z obce Kosorín prišli v noci o strechu nad hlavou. S obrovskými plameňmi bojovali od noci desiatky hasičov. Manželia so synom a jeho rodinou práve spali keď okolo tretej nadránom začalo horieť. Aj s dvojročnou vnučkou vybehli na dvor iba v tom v čom sa zobudili.

V Kosoríne v okrese Žiar nad Hronom už v dome všetci spali. Syna manželského páru, ktorí v dome býva, zobudilo zvláštne praskanie a buchot. Vybehol na dvor, zadná časť domu, vrátane garáže a hospodárskej budovy bola v plameňoch. Horela už aj strecha domu, keď invalidní manželia, ich syn s priateľkou a dvojročnou dcérkou vybehli na dvor.

"Zobudili sme sa, keď sme počuli výbuchy. Vybehli sme von z domu a uvideli sme oheň," hovorí sused majiteľov horiaceho domu.

Požiar bol už v tom čase obrovský. Zhorelo úplne všetko čo mala rodina v hospodárskej budove, vrátane strojov v dielni. V garáži zhoreli dve autá, prišli aj o domáce zvieratá. "Zomreli aj všetky zvieratá - zajace, sliepky. V budove bolo drevo a seno. Preto to malo rýchly spád," dodala majiteľka domu.

Domy v plameňoch

"Na miesto požiaru boli postupne nasadená hasičská technika z piatich hasičských staníc zo Žiaru nad Hronom, Zvolena, Prievidze, Novej Bane aj Banskej Bystrice," uviedol hovorca hasičov Erik Piater.

Požiar sa navyše nedarilo zastaviť. Oheň sa dostal aj na strechu susedného domu, ďalším susedom zase zhorela hospodárska budova. Požiar tak zasiahol hneď niekoľko rodín. Hasiči museli všetko strhnúť dole a uhasiť. Postupne rozoberali horiace časti budov.

Domáci prišli po požiari o všetko. No pomáha im celá dedina. Susedia im poskytli aj dočasnú strechu nad hlavou. "Ľudia sú zlatí, na obed nás volajú, zatiaľ budeme u susedov. Čo bude potom, nemám šajnu," hovorí majiteľka zhoreného domu.

Veľké škody

Ľudia z dediny už chystajú brigádu aby celý dvor vyčistili. Na rodinu čaká ťažké obdobie. Všetko budú musieť budovať odznova. Na ďalšom dome zhorela celá strecha. Miestni ju pritom menili len pred pár rokmi, keď im ju zničil ľadovec. Teraz o ňu prišli znova.

Príčína požiaru ešte v tejto chvíli známa nie je, pracuje už na tom hasičská expertízna skupina. Škody ešte nevyčíslili, no pôjde o desiatky tisíc eur. Prípadom sa už zaoberá aj polícia. "Vyšetrovateľ v Žiari nad Hranom začal trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia," uviedla policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy