Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vybuchla cisterna s palivom, vyše sto ľudí zomrelo
Zdielať na

Vybuchla cisterna s palivom, vyše sto ľudí zomrelo

ABUJA / Pri požiare v priemyselnom komplexe v Nigérii zomrelo vo štvrtok vyše 100 ľudí, uviedla agentúra AP. Nešťastie sa stalo, keď si ľudia plnili svoje plynové bomby určené na varenie, aby mali zásoby na nadchádzajúce vianočné sviatky.

Nešťastie sa stalo v meste Nnewi na juhovýchode krajiny, kde žije najmä kresťanská komunita. Než sa hasičom podarilo požiar uhasiť, celý komplex a priľahlé domy ľahli popolom a telá obetí sú vo veľkej časti spálené k nepoznaniu.

Požiar zachvátil podnik zaoberajúci sa distribúciou plynu vo štvrtok o 11:00 hod. miestneho času. Hasiči z Nnewi neboli podľa tamojšej tlače schopní vyraziť okamžite na miesto, pretože vraj nemali k dispozícií auto. Až s oneskorením prišli požiarne zbory z mesta Axka a Okpoko a polícia ich musela chrániť pred rozvášneným davom, ktorý bol svedkom devastujúceho požiaru.

Pochybil vodič

Podľa svedkov požiar vypukol vo chvíli, keď odchádzala cisterna, ktorá práve ukončila vyloženie plynu. Vodič ale nedodržal predpisy a nepočkal, kým sa zariadenie ochladí.

Na mieste bola práve dlhá rada ľudí čakajúcich na dočerpanie plynových bômb na varenie. Niektorí podľa svedka Emeka Petersa čakali od rána. Požiar trval niekoľko hodín a na záberoch z miesta sú vidieť úplne zhorené autá. Veľa ľudí utrpelo ťažké popáleniny a záchranári ich previezli do univerzitnej nemocncie v Nnewi.

Peter Katchi, ktorý stojí na čele Červeného kríža štátu Anambra, v ktorom Nnewi leží, povedal, že ho veľmi znepokojuje, že plynové stanice sú v mnohých prípadoch v obytných štvrtiach, takže sa podobné nešťastie môže stať kdekoľvek.

Výbuch cisterny s palivom si vyžiadal vyše 100 obetí, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy