Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Adamovi polročná väzba v Británii zničila život. Podpaľačstvo mu nedokázali
Zdielať na
Krimi

Adamovi polročná väzba v Británii zničila život. Podpaľačstvo mu nedokázali

BRATISLAVA, LONDÝN / Nočná mora sa pre rodinu Štajerovcov konečne skončila. Ich syn Adam, ktorého vo Veľkej Británii zadržala polícia, sa im konečne vrátil domov. Dlhé mesiace strávil vo väzení a hrozilo mu 25 rokov za mrežami. Aj napriek tomu, že je Adam už doma, polrok vo väzbe celej rodine zničil život.

"Som šťastná, že je môj syn konečne doma. Bolo to pre nás naozaj utrpenie a šok. Ale teraz sme šťastní, pretože pravda zvíťazila," povedali pre televíziu JOJ Adamovi rodičia - Gejza a Eva Štajerovci. 

Rodina sa domov z Veľkej Británie vrátila v piatok večer. Do poslednej chvíle po polroku strachu nemohli uveriť, že Adama kráľovský súd v meste Maidstone oslobodil.

Podpaľačstvo

Adama nezobrali pre nedostatok miesta na právo, preto odišiel do Anglicka, zarobiť si na štúdium. Pracoval v indickej reštaurácii. Adama zadržali britskí policajti priamo tam, asi 3 dni potom, čo zhorelo kníhkupectvo v meste Maidstone. Obvinili ho zo sériového podpaľačstva.

"Na začiatku som to považoval za klasický postup polície. Myslel som si, že po výsluchu ma hneď prepustia. Ale to sa nestalo a umiestnili ma do väzenia," spomína Adam na nepríjemné chvíle v Anglicku.

Rodina investovala veľké finančné prostriedky nato, aby ho dostali späť domov. Museli aj vymeniť právnika, ktorý s nimi nekomunikoval a neskôr im aj nezdvíhal telefón. Na základe záberov z kamery z ulice, na ktorých iba prechádzal okolo, ho chceli odsúdiť. Nakoniec sa ukázalo, že okrem neho okolo požiaru prechádzali aj ďalší ľudia.

Veľké dlhy

"Zadĺžil sa môj starší syn, zadĺžili sme sa aj my. Požičali sme si peniaze a teraz sme v takej situácii, že možno prídeme aj o byt," vysvetľuje neľahkú situáciu Eva Štajerová.

Adamovi na slobodu pomohlo aj niekoľko ľudí, ktorí sa o prípad zaujímali od začiatku. "Samozrejme, že to Adamovi rodičia prežívali. Bol som stále v kontakte s jeho rodičmi aj s jeho bratom. Dostávali sme na striedačku aj pozitívne ale aj negatívne správy," uviedol Alexander Daško z Občianskeho združenia Lavuta.

Jasné dôkazy

"Všetky dôkazy ukazovali na to, že som nevinný. Taktiež moja minulosť a minulosť mojej rodiny. Ľudia na Slovensku stáli za mnou. Polícia tvrdila, že ostatných ľudí z videa nevedia nájsť a zrazu ich našli," vysvetľuje Adam.

Oslovovali rôzne úrady a napokon aj s pomocou ministerstva zahraničných vecí a slovenskou ambasádou v Londýne sa mladíkovu nevinu dokázať podarilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy