Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci prekabátili aj FBI, pre podvody skončili pred súdom
Zdielať na
Krimi

Slováci prekabátili aj FBI, pre podvody skončili pred súdom

PEZINOK / Podvody s americkými hypotékami sa po deviatich rokoch dostali pred súd. Podľa polície organizovaná skupina obrala banky pomocou bielych koní o viac ako jeden milión eur. Slovákom sa tak podarilo prekabátiť aj slávnu FBI.

Obžalobe čelí niekoľko mužov, vrátane bývalého šéfa pobočky banky, z ktorej páchatelia zo zámoria získané úvery na Slovensku vyberali.

"Páchateľom prostredníctvom bielych koní sa podarilo vybrať 1,1 milióna eur, ďalšie peniaze sa nepodarilo vybrať po zásahu polície," informoval prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró.

Niekoľko obvinení

Kauza siaha ešte do roku 2006. Partia čelí obvineniam zo založenia zločineckej skupiny, legalizácie príjmov z trestnej činnosti či falšovania verejnej listiny.

"Čo sa týka získania tých hypotekárnych úverov, boli spáchané aj násilné trestné činy, bol vyvíjaný nátlak na konkrétnu osobu, aby spolupracovala," hovorí Bíró.

Známa firma

Dvoch mužov priviedla do pojednávacej miestnosti priamo z Ústavu na výkon trestu ozbrojená eskorta.

Zvyšní štyria sú momentálne na slobode, hoci v minulosti strávili nejaký čas vo väzbe. Matej Šalaga a Miroslav Abrahám už boli právoplatne odsúdení za členstvo v zločineckej skupine, ktorú polícia označuje ako piťovci.

Obžaloba v tejto kauze nebola prijatá na prvý raz. Prípad sa vrátil pred vyšetrovateľa a Špecializovaný trestný súd neskôr postúpil vec na iný súd. Podľa neho totiž nešlo o aktivity zločineckej skupiny, Najvyšší súd ale rozhodol, že prípad patrí do pôsobnosti špeciálu.

Bez obhajoby

Senát napokon nemohol otvoriť dokazovanie, pretože advokát Abraháma sa pojednávania nemohol zúčastniť a ďalší dvaja obhajcovia už pre neho nepracujú, potom čo boli v minulosti obvinení z marenia spravodlivosti.

"Súd musel hlavné pojednávanie prerušiť, nakoľko jeden z obžalovaných nemal pokrytú obhajobu,"
informovala hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Pojednávanie by malo pokračovať v stredu, ak sa súdu podarí získať náhradného obhajcu.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy