Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Holanďan obvinený z vraždy Simony (†25) skončil pre chybu sudcu na slobode
Zdielať na

Holanďan obvinený z vraždy Simony (†25) skončil pre chybu sudcu na slobode

BRATISLAVA / Ďalšia tvrdá rana slovenskému súdnictvu. Po tom, čo sa pred rokom a pol dostal po chybe súdov na slobodu dvojnásobný vrah Štefan Szabó, črtá sa ďalší podobný megaškandál. Po chybe sudcu sa tentoraz dostal na slobodu Holanďan obžalovaný z brutálnej vraždy 25-ročnej Simony. Toto šokujúce odhalenie priniesol týždenník Plus 7 dní.

Po jedenástich vo väzbe opustil Holanďan brány väznice minulý týždeň v stredu.

Po chybe sudcu na slobode

Gerrit Kramer čelí obžalobe z chladnokrvnej vraždy. Podľa vyšetrovania v novembri minulého roka pred vchodom do apartmánu na Obchodnej ulici najskôr svoju priateľku do krvi dobil, následnej ju v byte na 1. poschodí polial horľavinou a zapálil.

Vo štvrtok sa začína súd, no obžalovaný je podľa zistení týždenníka Plus 7 dní viac ako týždeň na slobode, po chybe sudcu. "Krajský súd v Bratislave dňa 28. 10. 2015 prepustil obžalovaného G.J.K z väzby na slobodu," uviedol Krajský súd v stanovisku pre Plus 7 dní.

Ako došlo k prepusteniu?

K prepusteniu Holanďana došlo tak, že mu končila pôvodná väzba 26. októbra. O jej predĺžení rozhodol sudca okresného súdu v Bratislave Stanislav Dutko 30. septembra. Proti predĺženiu väzby podal Holanďan sťažnosť.

Spis mal ísť bezodkladne aj s jeho sťažnosťou na odvolací Krajský súd, aby stihol v zákonnej lehote rozhodnúť. Tam ale podľa informácií reportéra Richarda Bolješika prišiel presne 26. októbra. V deň, kedy sa obžalovanému končila pôvodná väzba.

Keď sa sťažnostný súd začal 28. októbra predĺžením väzby zaoberať, Gerrit Kramer bol už dva dni nezákonne za mrežami. Krajský súd nemal inú možnosť, ako ho okamžite prepustiť na slobodu. "Na základe získaných informácií mám vedomosť, že malo dôjsť k procesnému pochybeniu sudcu Okresného súdu Bratislava I v trestnej veci obvineného G. J. K pri rozhodovaní o ďalšom trvaní väzby, a to neskorým predložením sťažnosti a spisu súdu vyššieho stupňa," uviedla pre denník Plus 7 dní predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová.

Sudca: dôvody neviem

Ak sa pochybenie sudcu potvrdí, predsedníčka OS bude pre neho žiadať disciplinárny trest. Televízia JOJ našla sudcu Stanislava Dutka, ktorý mal spis aj so sťažnosťou viac ako tri týždne - od 30.9. do 26.10. - nedoručiť odvolaciemu krajskému súdu, ktorý mimochodom sídli v tej istej budove Justičného paláca. Spis teda stačilo preniesť z kancelárie do kancelárie.  

"Konanie prebieha, čo je niekto vo väzbe alebo nie," povedal exkluzívne pre TV JOJ sudca Stanislav Dutko. To, že je jobžalovaný na slobode, vedel. "Počul som o tom, dôvody neviem, spis nemám,“ uviedol Dutko.

Na otázku, či sa cíti zodpovedný za to, že sa dostal obžalovaný z vraždy na slobodu, odpovedal vyhýbavo. "Ale prosím vás, vo štvrtok sa môžeme rozprávať, dobre?" povedal Dutko.

Potrestaný sudca

Stanislav Dutko je sudca, ktorého disciplinárny senát pred časom potrestal 50-percentnou zrážkou z platu na pol roka za chybu, po ktorej sa dostal na slobodu jeden z najhľadanejších Slovákov Karol Mello.

Rovnakým spôsobom bol potrestaný aj za prieťahy v ketamínovom prípade znásilneného dievčaťa. Pre jeho neskoré rozhodovanie o väzbe sa dostal na slobodu obvinený taxikár Jozef Bajnoci.

Či obžalovaný Gerrit s holandským pasom po prepustení z väzby opustil Slovensko, bude známe vo štvrtok, kedy sa začína hlavné pojednávanie v prípade Simoninej vraždy na Okresnom súde.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy