Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovák, ktorý v pražskom metre bodol do krku cestujúceho, dostal 9 rokov
Zdielať na
Krimi

Slovák, ktorý v pražskom metre bodol do krku cestujúceho, dostal 9 rokov

PRAHA / Dvadsaťdvaročný Slovák Róbert A., ktorý bodol nožom v pražskom metre do krku muža a podrezal mu krčnú žilu, dostal trest deväť rokov. Rozsudok nie je právoplatný, obe strany si ponechali lehotu na prípadné podanie odvolania.

Incident sa odohral tento rok v marci. Obeti zachránili život až privolaní záchranári.

Róberta A. odsúdili za pokus o vraždu, za čo je trestná sadzba 10-18 rokov väzenia. Súd sa rozhodol pre trest pod dolnou hranicou.

"Musel vedieť, že jeho útok môže mať smrteľné následky. Motivácia je stále záhadou, podľa znalkyne to bol akýsi vystupňovaný hnev obžalovaného," uviedol sudca Dušan Paška.

Vysvetlil, že pre trest pod dolnou hranicou sadzby sa rozhodol preto, že podľa znalcov mal Róbert A. čiastočne znížené rozpoznávacie schopnosti.

Motív neznámy

Podľa obžaloby v minulosti dvakrát trestne stíhaný Róbert A. v marci bezdôvodne podrezal vo vagóne metra B 39-ročného muža nožom. Po čine vystúpil a odišiel metrom opačným smerom. Svojej obeti prerezal krčnú žilu.

Róbert A. najprv tvrdil, že sa iba bránil. Svedkovia ale tvrdia, že napadnutý si len čítal v mobile a žiadny konflikt medzi oboma mužmi nevznikol.

Štátna žalobkyňa Margita Kralická žiadala pre obžalovaného 11 rokov väzenia. Motívom útoku bol podľa nej totálny neúspech obžalovaného, ktorý sa nedokázal zaradiť do spoločnosti a usporiadať si život. Býval v rôznych ubytovniach alebo bol bezdomovec - a živil sa aj ako prostitút.

"Muž z toho obviňuje svoje okolie, ktoré je podľa neho povinné mu poskytnúť to, čo si želá. Je úplne logické, že okolie na toto volanie nereaguje," uviedla Kralická v súlade s psychiatrickým posudkom.

Mení výpovede

Mladík sa na predchádzajúcom pojednávaní priznal, že pred útokom pil alkohol a na incident si veľmi nepamätá. Nôž nosil podľa vlastných slov na vlastnú obranu, keďže bol častým terčom napadnutí.

Súdna psychiatrička Gabriela Léblová ale pokladá jeho výpoveď za nehodnovernú, a to aj preto, že ju niekoľkokrát menil.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy