Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ukrajinci pašovali na Slovensko jantár za tisíce eur
Zdielať na
Krimi

Ukrajinci pašovali na Slovensko jantár za tisíce eur

UBĽA / Kriminalistom z finančnej správy v spolupráci s colníkmi sa podarilo za hraničnom priechode Ubľa zadržať dvoch Ukrajincov, ktorí sa pokúsili previezť na Slovensko nelegálny tovar. Zrejme išlo o jantár, ktorý je v poslednom období pre pašerákov mimoriadne obľúbený.

Takmer desať kilogramov jantáru ukryl vodič do svojho auta. Nelegálny tovar sa pokúsil prepašovať cez slovensko-ukrajinskú hranicu.

Pri dôkladnej kontrole auta ho odhalili kriminalisti z finančnej správy. "V konštrukčných dutinách vozidla odhalili čierne igelitové vrecia s neznámym materiálom podobajúcim sa na surový jantár," potvrdila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Štyri čierne balíky mal uložené v špeciálnom úkryte pod vodičovým sedadlom. V nich boli stovky kameňov, ktoré sú vzhľadom podobné jantáru. Colníci preto tovar okamžite zaistili.

Kontrola colníkov

Vozidlo colníci ešte skontrolovali pomocou skenera na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Žiaden iný tovar v ňom nenašli.

Ak by sa Ukrajincovi podarilo tovar prepašovať cez hranicu a následne predať na čiernom trhu, získal by tisíce eur.

"Hodnota surového jantáru sa určuje podľa frakcie, kde frakcia 5 až 10 gramov sa predáva za cenu 1 000 dolárov. V tomto prípade ale nie je možné určiť presnú hodnotu zaisteného jantáru," ozrejmila Macíková.

Ďalšie vyšetrovanie

Zatiaľ nie je dokázané, že nájdený tovar bol jantár. To potvrdí alebo vyvráti až ďalšie vyšetrovanie.

 Úspešný úlovok kriminalistov. Chytili Ukrajincov, ktorí chceli pašovať jantár, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy