Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prešovskí lekári ošetrovali muža, ktorý mal 11 promile
Zdielať na
Krimi

Prešovskí lekári ošetrovali muža, ktorý mal 11 promile

PREŠOV / Primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v prešovskej Fakultnej nemocnici J. A. Reimana Ľubomíra Romanová toho počas svojej praxe zažila veľa. Pamätá si aj pacienta, ktorému namerali neuveriteľných 11 promile, píše portál dnes24.sk.

Muž sa stavil s kolegami, že vypije vodku na ex a nič sa mu nestane. "To bol rekordér, ktorý mal 11 promile. Vypil viac ako pol litra na ex a odpadol priamo v krčme," cituje Romanovú dnes24.sk

"Upadol do kómy. Dokonca aj v laboratóriu, ktoré promile stanovovalo, nechceli tomu číslu veriť, pretože to je naozaj vysoká hodnota. Obyčajne sa za vysoké považujú už hodnoty okolo 4 až 5 promile, no tá 11-tka bola ozaj vysoká. Výsledok poskytlo síce len jedno biochemické laboratórium, ktoré malo správnu metodiku, ale robili sa aj opakované analýzy," pokračuje primárka.

Zázračne prežil

Pacienta hneď dali na dýchací aparát a všetky vitálne funkcie sa podporovali a kontrolovali. Muž prežil a do 24 hodín začal sám dýchať.

"Začal sa preberať, ale ráno ešte mal okolo 5 až 6 promile. Podstatné je, že prežil. Osud pacienta nás už následne nezaujímal. Udalosť sa stala v čase, keď neexistovala elektronická databáza nemocnice. Teraz, keď dostaneme pacienta, vieme si rýchlo overiť jeho predchádzajúce hospitalizácie," zdôrazňuje Romanová.

Môžu za to gény

Lekárka tvrdí, že to je dané aj genetikou a dodáva, že pravidelné užívanie alkoholu aktivuje pečeňové enzýmy, ktorými sa cudzie látky - a teda aj alkohol - odbúravajú. 

Schopnosť pečene adaptovať sa alebo poškodzovať sa alkoholom je u rôznych ľudí rôzna. Pečeň niektorých starších konzumentov alkoholu je zdatná. "Ale sú aj 30 roční, ktorí zomrú na alkoholovú cirhózu pečene. Schopnosť pečene reagovať je daná geneticky a aj inými okolnosťami. Ako často človek pije, aký typ alkoholu pije, ako sa stravuje," dodáva primárka.

Prešovskí lekári ošetrovali pacienti s viac ako 10 promile! Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy