Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čechov uniesli kvôli väzneným Libanoncom v Prahe, píšu české médiá
Zdielať na
Krimi

Čechov uniesli kvôli väzneným Libanoncom v Prahe, píšu české médiá

Vodič taxíka, z ktorého zmizlo v sobotu päť Čechov na východe Libanonu, je bratom muža zadržaného minulý rok v Prahe pre podozrenie zo spolupráce s teroristami. Oznámila to v Bejrúte rozhlasová stanica Voice od Lebanon.

Skutočnosť, že Alí Fajád, jeden z trojice Libanončanov zadržaných v Prahe a čakajúcich na vydanie do USA, je bratom taxikára Saíb Munir Taána, podľa libanonského rozhlasu potvrdili členovia jeho rodiny.

Päťdesiatročný Taán šoféroval taxík, z ktorého zmizla pätica Čechov v údolí Bikáa na východe Libanonu. V aute našla polícia v sobotu opustenú batožinu s ich peniazmi a videokamerami. Z vozidla zmizol aj vodič. Podľa správy libanonskej agentúry NNA Čechov očividne uniesli neznámi ozbrojenci v snahe zorganizovať výmenu za Fajáda. Doteraz si vyšetrovatelia mysleli, že Taána s Fajadom spája len fakt, že pochádzajú z rovnakej dediny.

Obchod so zbraňami

Súvislosť libanonského incidentu so zadržiavaným Fajádom v Prahe naznačuje aj správa Blesku, podľa ktorej jeden z unesených Čechov bol v pražskom procese s Fajádom tlmočníkom a druhý zrejme obhajcom. Zdroj svoje informácie neuvádza.

Agentúra NNA uviedla, že libanonská armáda prehľadáva miestne hotely a zriadila v údolí Bikáa kontrolné stanoviská v snahe nájsť unesené osoby. Zatiaľ nie sú správy, že by bolo pátranie úspešné.

Spojené štáty obviňujú Alího Fajáda a jeho dvoch spolupracovníkov Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chceli predať zbrane a kokaín americkým agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbíjskej teroristickej organizácie FARC. Trojica vinu aj svoje vydanie odmieta, v USA jej hrozí až doživotie.

Mučenie väzňov

V júni 2015 ale pražský Najvyšší súd zrušil rozhodnutie o vydaní zadržaných mužov do USA s odôvodnením, že Spojené štáty nedali dostatočné záruky ohľadne toho, že muži nebudú vo väzení podrobení neľudskému zaobchádzaniu. Mestský súd v Prahe si tak bude musieť od USA vyžiadať upresnenie.

Jaber s Marabím pochádzajú z Pobrežia Slonoviny, Fajád je Libanončan s ukrajinským občianstvom. Konečný súhlas s vyhostením mužov musí vysloviť český minister spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy