Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia Salíb bez vody. Kontaminoval ju podnikateľ, tvrdia vodárne
Zdielať na

Obyvatelia Salíb bez vody. Kontaminoval ju podnikateľ, tvrdia vodárne

HORNÉ SALIBY/DOLNÉ SALIBY / Obyvatelia Horných a Dolných Salíb (okres Galanta) museli chodiť pre vodu na námestia. V pitnej vode v oboch obciach sa našli živé organizmy. Znečistenie pitnej vody a ohrozenie zdravia ľudí zrejme spôsobil miestny podnikateľ, ktorý chcel doma ušetriť.

Kontamináciu pitnej vody zistili náhodnou kontrolou. Pri spúšťaní miestneho termálneho kúpaliska. Nachádzajú sa tam sinice a riasy. "Je to smutné, lebo máme aj deti. Je mi ľúto, že toto sa stalo," uviedol obyvateľ Dolných Salíb Mikuláš.

Studňa s pitným zdrojom

Pracovníci vodární si preverili, že problém nie je s ich vodou, ale s tým, že ju niekto kontaminoval. Pomocou meraní sa dostali až k domu podnikateľa, ktorý mal prepojenú vodu z vlastnej studne s vodou verejnej vodovodnej siete.

"Na termálnom kúpalisku sme odobrali vzorky. Dostali sme od hygieny odkaz, že je problém s pitnou vodou," uviedol starosta Horných Salíb Pavol Dobosy.

"Občania sa snažia využívať aj vlastné zdroje," uviedol riaditeľ vodárenskej spoločnosti Ľubomír Fraňo.

Ohrozenie obyvateľov

"Zákon hovorí, že toto je zakázané, žiadne vzájomné prepojenie rozvodu z verejných vodovodov a vlastného zdroja sa nesmie používať. Považujeme to za vrchol arogancie, to je ohrozenie zdravia všetkých ostatných odberateľov," dodal Fraňo.

Prípad preveruje polícia. Začala už trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. V prípade dokázania viny hrozí vinníkovi až ročné väzenie. 

"U citlivejších jedincov môže vyvolať črevné ťažkosti, alebo hnačky, vodu určite  nepiť, ani nepoužívať na nejaké osobné účely, ani na osobnú hygienu, zatiaľ nie," odporučila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva obyvateľom obcí Lenka Skalická.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy