Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mária chce odísť od tyrana, no bojí sa o život. Právnik radí, ako postupovať
Zdielať na

Mária chce odísť od tyrana, no bojí sa o život. Právnik radí, ako postupovať

NITRA / Máriin partner, s ktorým má dieťa, týra ju i jej rodičov. Chcela by od neho odísť, ale bojí sa.

Mária má s partnerom trojročného syna. Pre mužovo agresívne správanie skončila už niekoľkokrát v nemocnici. Chcela by od neho odísť, ale bojí sa, že by jej ublížil ešte viac.

"Okrem toho psychicky a fyzicky terorizuje aj moju mamu, ktorá s nami býva. Rozmýšľam, že by som odišla zo spoločného bytu do iného mesta. Otec mi to ale nechce dovoliť," sťažovala sa Mária kamarátovi.

Centrum ochrany

Takýto prípad sa dá riešiť súdnou cestou. Na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý je splnomocnený chrániť záujmy maloletých, treba oznámiť, že v domácnosti je týraná osoba a čo najskôr opustiť spoločnú nehnuteľnosť.

"Asi by bolo najlepšie, keby dočasne požiadala o ubytovanie v centre venujúcom sa ochrane týraných žien, prípadne ich požiadať aj o právnu pomoc, zastupovanie, navigáciu v danej situácii," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Pracovníci by pomohli spísať návrh na súd, ktorým by sa dieťa zverilo do starostlivosti matky. Je potrebné požiadať o určenie výživného.

Asistencia polície

Od tyrana sa odsťahovať dá. Ideálne za asistencie polície a s papierom zo súdu.

"Minimálne v čase, keď sa odsťahuje, by hneď mala podať návrh na predbežné opatrenie, na súd, v obvode ktorého sa maloletý nachádza, aby jej dieťa bolo do skončenia konania zverené do osobnej starostlivosti. Aby bolo upravené výživné a ako sa podľa jej návrhu má otec stretávať s dieťaťom," dodala Pavelková.

Obmedzené stretávanie sa

Stretávanie sa sa dá upraviť s obmedzením na konkrétne miesto alebo v prítomnosti tretej osoby.

"Ak má na byt vlastnícke právo, tak sa naviac z dôvodu násilia dá požiadať o predbežné opatrenie, kde ho súd vylúči z užívacích práv k bytu. Každopádne pri akomkoľvek domácom násilí je potrebné o tom urobiť záznam," vysvetľuje Pavelková.

Záznamom môže byť potvrdenie od lekára, polície, ale i audio či video nahrávka.

Máriu a jej matku týra otec jej dieťaťa, ona sa bojí o život, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy