Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dvojnásobnému vrahovi pomáhal pri lúpežnom prepade syn. Zo strachu, tvrdí
Zdielať na

Dvojnásobnému vrahovi pomáhal pri lúpežnom prepade syn. Zo strachu, tvrdí

DUNAJSKÁ STREDA / Vrah na úteku si vybral pobočku, ktorú dôverne pozná, lebo v nej má vedený účet. Zo slov, ktoré povedal pri prepade dvojnásobný vrah Štefan Szabó, odsúdený na doživotie, mrazí.

Je 9.marec, sedem minút pred osemnástou hodinou. Do pobočky v dunajskostredskom obchodnom dome vstupuje vyrovnaným krokom maskovaný zavalitý muž v červenej bunde.

Od úradníčky za stolom po slovensky žiada s ostrou zbraňou peniaze. Dostáva 13 000 eur. To mu nestačí a žiada, aby otvorila trezor. Pracovníčka ho upozorňuje, že sejf sa otvára s časovým meškaním, a že v ňom aj tak nie sú peniaze.

Obrovské šťastie

Lupič jej odvrkne, že sa nemá o to starať a čaká takmer 3 minúty v banke. Keď sa trezor otvorí, Szabó sa presvedčí, že je skutočne prázdny. Žene za pultom adresuje slová, ktoré by si mali vypočuť sudcovia, ktorí tohto zločinca pustili pred rokom pre procesnú chybu na slobodu.

"Máš obrovské šťastie, že si hovorila pravdu," povedal úradníčke. Dunajskostredskí policajti vedia, že majú dočinenia s mimoriadne nebezpečným páchateľom, ktorému je všetko jedno.

Nemá čo stratiť, lebo je odsúdený na doživotie za dve vraždy. Psychológovia o jeho agresívnej osobnosti hovorili aj pred súdom.

Vedel o otcovom čine

"V medziľudských vzťahoch sa prejavuje ako dominantný, sebavedomý, nekompromisný, so sklonom presadzovať sa, ovládať svoje okolie, v podstate manipulovať s ľuďmi," povedal psyychológ Róbert Máthé.

Szaba z ozbrojeného prepadu nepriamo usvedčuje aj jeho syn, uviedla spravodajská relácie KRIMI TV JOJ. Pod tlakom dôkazov priznal, že otca priviezol aj odviezol spred obchodného domu v Dunajskej Strede. Dokonca vedel, že Szabó starší plánuje ozbrojený prepad.

Strach z otca

Szabóov syn sa zatiaľ zo spolupáchateľstva vyvliekol. Na polícii pri výsluchu vypovedal, že otcovi musel vyhovieť, lebo mal z neho strach. "Že osoba konala pod určitým nátlakom v zásade nezbavujú túto osobu trestnej zodpovednosti," tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Obavy z otca mala údajne aj vrahova manželka. Takéto výpovede však môžu byť len účelové. Rodina monštrum na úteku vedome skrývala. Szabó pred zadržaním spal s manželkou v posteli.

Podľa zdrojovtelevízie JOJ pri spustení akcie vybehol na povalu a ukryl sa za dvojitú sadrokartónovú stenu. Po odhalení skrýše a pri vyvádzaní zločinca, Szabóova manželka dostala hysterický záchvat a kričala na kukláčov, aby nebrali Apunka. Tieto emócie naopak svedčia o mimoriadne oddaných a fixovaných vzťahoch v tejto rodine.

Szabóovci majú súdnymi príkazmi zákaz nakladania s majetkom. Nesmú hýbať s domom, pozemkom, záhradami, ani víkendovým sídlom.

Pozrite si reportáž redaktora Richarda Bolješika:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy