Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Po Bratislave sa pohybuje muž, ktorý sa vydáva za agenta tajnej služby
Zdielať na

Po Bratislave sa pohybuje muž, ktorý sa vydáva za agenta tajnej služby

BRATISLAVA / Po policajných podvodníkoch v Poľsku, ktorí vyberali falošné pokuty, sa objavujú podobné prípady aj u nás. Po Bratislave sa s najväčšou pravdepodobnosťou pohybuje podvodník, ktorý sa vydáva za agenta tajnej služby.

Marcelovi zaklopal na dvere neznámy muž. Keď mu otvoril,  predstavil sa ako agent informačnej služby a pýtal sa na jeho susedu. Údajne takto o nej zbieral informácie, pretože má nastúpiť do ich úradu.

"Ukázal aj jej fotku," hovorí Marcel.  Keď sa k tomu preukázal aj služobným preukazom, Marcel nevidel dôvod mužovi na otázky neodpovedať. Prvý náznak pochybnosti sa objavil až keď sa ho neznámy muž spýtal, na ktorej strane sú jedno a na ktorej trojizbové byty. 

Inkognito

"Mal som na mysli, či nám niekto nechce vykradnúť byt," hovorí Marcel. V tomto prípade išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o podvod. Ak tajní zbierajú o niekom informácie, tak dotyčný, ale ani nikto z jeho okolia, by o tom nemali vedieť.

Slovenská informačná služba v súčasnosti pripravuje legislatívnu zmenu, ktorá by služobné preukazy agentov mohla vytiahnuť na svetlo sveta. Verejnosť by sa s nimi mohla zoznámiť na webovej stránke informačnej služby.

Zavolajte na políciu

Pritom platí, že policajti a tajní nesmú vydať služobný preukaz z rúk. Na vyžiadanie ale musia dať k nahliadnutiu jeho prednú stranu.  Zistiť či ide o pravého vyšetrovateľa môžete tak, že číslo jeho preukazu si overíte napríklad na linke 158.

Pozrite si reportáž redaktora Jána Bačeka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy