Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za krádeže hrozí zlodejom len bloková pokuta
Zdielať na

Za krádeže hrozí zlodejom len bloková pokuta

BRATISLAVA / Policajti sa od januára riadia novými predpismi. Páchateľov drobných krádeží, ktorí kradnú v obchodoch, musia údajne púšťať akoby sa nič nestalo. Zlodejom stačí, ak majú peniaze na pokutu. Policajti tento stav dávajú za vinu generálnej prokuratúre, tá naopak tvrdí, že tomu nerozumejú.

"Tento problém je celoslovenský," uviedol košický krajský riaditeľ Juraj Leško. 

Podľa generálnej prokuratúry ide len o ojedinelý prípad, kedy prokurátor oslobodil mladú zlodejku, avšak polícia s tým nesúhlasí. Tvrdí, že majú zviazané ruky a zlodeji si môžu robiť, čo sa im zachce.

"Ak sa aplikuje rozhodnutie generálnej prokuratúry, sú postihovaní len za priestupky," dodal Leško.

Uznesenie generálnej prokuratúry z 4. decembra 2014 hovorí o tom, že ak zlodej na mieste zaplatí pokutu, nebude trestne stíhaný. A to ani v prípade, že sa jeho konanie opakuje.

"Sú prichystaní k tomu, že hneď na mieste platia blokovú pokutu," hovorí Leško.

Rovnako si uznesenie vysvetľuje aj expert na trestné právo. "V prípade, že osoba zaplatí ihneď pokutu, takéto konanie bude zahladené a v prípade opakovania nebude naplnená skutková podstata trestného činu krádeže," ozrejmil Tomáš Strémy.

Žiadne záväzné stanovisko

Generálna prokuratúra ale tvrdí niečo iné. "Generálna prokuratúra nevydala záväzné stanovisko," tvrdí hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Polícia oponuje. "Nemôžem vyjadriť súhlas vzhľadom k tomu, že mám k dispozícií rozhodnutia viacerých okresných prokuratúr," dodal Leško.

"Uznesenie nie je v žiadnom prípade aplikované na všetky prípady tak, ako to bolo pochopené zo strany polície," dodáva Predajnňová.

Podľa experta na trestné právo ale všetko záleží od prokurátora. "On je pánom v prípravnom konaní a on podáva žalobu," dodáva Strémy.

Kauzu musí definitívne vyriešiť generálna prokuratúra.

Zlodejov za krádeže môžu policajti len pokutovať, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy