Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V USA popravili starca s ťažkým mentálnym postihnutím
Zdielať na

V USA popravili starca s ťažkým mentálnym postihnutím

MISSOURI / V americkom štáte Missouri popravili Cecila Claytona (74), najstaršieho Američana v cele smrti. Clayton bol v čase spáchania vraždy, za ktorú dostal trest smrti, ťažko mentálne postihnutý. Následkom pracovného úrazu mal vážne poškodený mozog.

Štát Missouri Claytona, napriek úsiliu jeho advokátov, v utorok popravil. 

Clayton v roku 1996 zavraždil policajta Christophera Castettera, ktorý prišiel k domu, do ktorého sa vlámal. O jeho vine nebolo pochýb

Poporavený muž však ešte v roku 1972 utrpel počas práce na píle vážny úraz, po ktorom prišiel o časť mozgu. Stratil zhruba pätinu čelného mozgového laloku, ktorý je zodpovedný za kontrolu popudov a emócií. Úrady jeho popravu o niekoľko hodín zdržali, aby si počkali na verdikt najvyššieho súdu.

Nepríčetní a postihnutí

V odvolaní adresovanom deviatim sudcom najvyššiemu súdu sa Claytonovi advokáti odvolávali na to, že jeho poprava by bola protiústavná. Za posledné roky najvyšší súd v iných kauzách opakovane rozhodol, že popravy duševne chorých alebo osôb trpiacich zdravotným postihnutím sú protiústavné, píše britský denník The Guardian.

Najvyšší súd odvolanie zamietol a Claytona popravili. Jeho advokátka Elizabeth Unger Carlyle na rozhodnutie súdu reagovala slovami, že Cecil Clayton mal v hlave doslova dieru. Podľa nej štát porušil jeho základné práva a ľudskú dôstojnosť.

"Clayton pred svojim zranením nebol zločinec. Bol šťastne ženatý, mal rodinu a pracoval," dodala.

Claytona popravili aj napriek tomu, že bol ťažko mentálne postihnutý:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy