Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tkanivá z tiel nebohých Slovákov putujú do zahraničia
Zdielať na

Tkanivá z tiel nebohých Slovákov putujú do zahraničia

BRATISLAVA / Takmer všetky kosti, kĺby a chrupavky, ktoré za posledné roky odobrala súkromná spoločnosť TRI z tiel mŕtvych Slovákov, išli na vývoz do zahraničia. Odberateľom je nemecká spracovateľská firma Tutogen. Medzičasom jej slovenský dodávateľ ukončil svoje pôsobenie. Odbery ale pokračujú.

Tkanivá z tiel zosnulých Slovákov roky v tichosti odoberala súkromná spoločnosť TRI na základe zmluvy so štátom i napriek odporu pozostalých.

Už v minulosti to potvrdila aj Národná transplantačná organizácia.

"Tkanivá odchádzajú do Tutogenu zo spoločnosti TRI,"
vyhlásil riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie Daniel Kuba.

V rokoch 2013 a 2014 spoločnosť TRI odobrala kosti, kĺby a chrupavky z 224 mŕtvych a v 215 prípadoch tkanivá vyviezla.

Takmer 96 percent takto posmrtne získaných tkanív exportovala slovenská spoločnosť nemeckému spracovateľovi. Firma TRI dlhodobo argumentuje tým, že materiál dodáva do Tutogenu za náklady.

Podľa účtovných uzávierok mala TRI len za posledné dva roky firemný obrat takmer 870 000 eur.

Vykosťovanie pokračuje

Aj napriek týmto informáciam, ani rok a pol od prepuknutia kauzy, slovenská polícia nevie obchod s tkanivami preukázať. Tutogen pritom recykluje a následne predáva drahé tkanivá aj z kostí mŕtvych Slovákov.

Tutogen vyrába recykláty aj pre estetickú plastickú chirurgiu. Podľa nášho zdroja sa 1 gram recyklovaného tkaniva predáva zhruba za 37 eur. Kilo tak stojí približne 37 000 eur. Ide teda o významné zisky.

Konateľ TRI sa k veci nevyjadruje. Medzičasom firma nečakane odovzdala licenciu na odber tkanív.

"Spoločnosť Tissue Research Institute, s.r.o.  požiadala úrad o ukončenie zmluvy o spolupráci z dôvodu zrušenia povolenia na vykonávanie činnosti tkanivového zariadenia na základe vlastnej žiadosti," informovala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Zvláštne náhody

Mohlo by sa zdať, že sa odbery na Slovensku skončili. To ale nie je pravda. Už v novembri 2014 vznikla nová spoločnosť, ktorá plynulo prebrala aktivity pôvodnej tkanivovej banky, dokonca má s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uzatvorenú identickú zmluvu, ako predchádzajúca firma TRI.

"Spoločnosť Med goodwill vykonáva odbery na základe zmluvy o vzájomnej spolupráci s úradom z roku 2014," potvrdila Valášiková.

Nitky novej firmy však vedú k TRI. Nová tkanivová banka sídli na rovnakej adrese v Pezinku, kde má prevádzku bývalý konateľ spoločnosti TRI. 

Pozrite si reportáž:

Upozornenie: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých divákov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy