Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Český horolezec neprežil pád vo Vysokých Tatrách
Zdielať na
Krimi

Český horolezec neprežil pád vo Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Päťdesiatdvaročný český horolezec neprežil pád vo Vysokých Tatrách. Spolu s kolegom chceli vystúpať na horu Tupá. Pred vystúpením na vrchol sa ale rozdelili. Jednému sa to stalo osudným.

Dvojica sa podľa záchranárov asi 150 metrov pod vrcholom v jednoduchšom horolezeckom teréne rozhodla postupovať samostatne bez istenia. Jeden z mužov dosiahol vrchol a čakal na druhého. Keď sa mu s kolegom nepodarilo spojiť, zostúpil do údolia a požiadal o pomoc horskú službu.

Štvorica záchranárov sa vydala do terénu a s pomocou služobného psa našla roklinu, v ktorej bolo telo nezvestného horolezca. Muž podľa horskej služby utrpel pri páde zranenia nezlučiteľné so životom. Pozostatky záchranári dopravili do údolia.

Rozdelili sa

Horská služba je presvedčená, že horolezci pochybili, keď sa pri výstupe rozdelili. "Jednoznačne sa nemali rozdeliť pred vrcholom. To sa nerobí," povedal pracovník horskej služby, ktorý nechcel byť menovaný.

Dodal, že kolega na svojho nezvestného kamaráta čakal pravdepodobne dlho. Preto aj záchranári konali neskoro a naviac v čase, keď do akcie nemohli nasadiť vrtuľník.

Horolezci chceli vyjsť na horu Tupá, jeden ale zomrel, pozrite si reportáž:

Podľa horskej služby výstup, ktorý vraj nie je ťažký, zabral horolezcom bezmála celý deň. "Predpokladáme, že zosnulý odtrhol snehovú dosku," uviedol pracovník horskej služby.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy