Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Policajti budú vedieť o vodičoch ešte viac, vďaka tejto novinke
Zdielať na

Policajti budú vedieť o vodičoch ešte viac, vďaka tejto novinke

BRATISLAVA / Policajným hliadkam čoskoro uľahčí prácu v teréne inteligentný systém. Už teraz sa v stovkách vozidiel nachádzajú špeciálne kamery, ktoré odčítajú evidenčné čísla a polícii poskytnú informácie o majiteľovi. Hliadky budú môcť medzi sebou lepšie komunikovať a jednoduchšia bude i lustrácia osôb.

Sedemstoosemdesiat policajných vozidiel by malo mať do konca marca namontovaný takzvaný inteligentný systém. "Vďaka nemu budeme mať možnosť na mape vidieť všetky jednotky, ktoré majú aktívny systém a ktoré sú k dispozícii," vysvetľuje hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Nový systém umožní policajným jednotkám lepšie si posvietiť na vodičov. "Policajt bude môcť zistiť, či má osoba platné doklady a či nie je v pátraní," vyratúva výhody inteligentného systému Lazarov.

Policajti s mikrofónmi

Službukonajúci policajt nebude musieť volať na operačné stredisko, ale všetko potrebné si zistí na mieste. Stačí prejsť cez čítačku občianskym preukazom alebo zadať rodné číslo.

"Policajt bude vedieť i to, či má vodič zadržaný vodičský preukaz," pokračuje Lazarov.

Kamera okrem toho nasníma aj všetky evidenčné čísla vozidiel, ktoré sú v jej zornom poli. "Keby auto bolo v pátraní, tak je číslo v červenom rámiku a prístroj pípne," vysvetľuje.

Policajti si budú môcť kedykoľvek záznam prehrať, stačí zadať dátum a hodinu. Systém nebude zaznamenávať len obraz, ale aj zvuk prostredníctvom mikrofonov, ktoré by mali mať policajti na sebe.

"Policajti budú mať mikrofóny na odeve, aby boli chránení voči obvineniam vodičov," vysvetľuje Lazarov.

Prepojenie s EÚ

Do budúcna by chcelo ministerstvo vnutra systém ešte zmodernizovať, napríklad v oblasti lustrácie zahraničných evidenčných čísel. Cieľom je, aby sa databázy prepojili so všetkými krajinami Europskej unie.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy