Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Manžela Anny v nemocnici vykostili, podľa polície legálne
Zdielať na

Manžela Anny v nemocnici vykostili, podľa polície legálne

BRATISLAVA / Anne Skokánekovej vrátili nebohého manžela z patológie vykosteného. Keďze obchod s tkanivami naše zákony strikne zakazujú, obrátila sa na políciu. Tá vyšetrovanie ukončila. Trestný čin sa podľa nej nestal.

Anna Skokáneková otvorila v roku 2013 problém posmrtného odoberania tkanív. Bez jej vedomia jej manželovi po smrti odobrali kosti a kĺby. Tie na základe zmluvy so štátom dlhodobo odoberá súkromná firma. Naše zákony pritom obchod s tkanivami zakazujú.

Vdova sa s podozrením na nelegálny odber tkanív obrátila  na políciu i prokuratúru. Vyšetrovateľ začal konať až po mesiacoch, na pokyn generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jaromíra Čižnára. 

Vdova bola na jar minulého roka vypovedať. V novembri polícia vyšetrovanie ukončila. "Trestné stíhanie bolo zastavené v zmysle Trestného poriadku," informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Nejde o trestný čin

Podľa polície v tomto prípade nejde o nelegálny odber tkanív či hanobenie tela po smrti. Anna Skokáneková má na to iný názor. "Trestný čin sa určite stal, môjmu manželovi zobrali štrnásť kostí. Myslím si, že je to dosť závažný trestný čin," hovorí vdova po veterinárnom lekárovi.

Tá sa o zastavení trestného stíhania dozvedela po mesiacoch až od televízie JOJ. Políciu ju, ani jej zákonnú zástupkyňu, o tom neinformovala.

"Nedostala som žiadne uznesenie o zastavení trestného stíhania a ani moja advokátka nič nedostala," potvrdila Anna Skokáneková.

"Poškodený bol verejný záujem. Uznesenie o zastavení trestného stíhania sa v rámci ustanovení Trestného poriadku iným oprávneným osobám doručovať nemalo,"
vyhlásil Szeiff.

Z toho vyplýva, že polícia vdovu po vykostenom mužovi nepovažuje za poškodenú. Podľa Anny je to zámerne, aby sa už voči rozhodnutiu polície nemohla zákonne brániť.

Z poškodenej oznamovateľka

Vdova je podľa polície len oznamovateľkou trestného činu, a teda nemá právo namietať rozhodnutia orgánov. Napríklad o zastavení stíhania sa oznamovateľ ani nedozvie. "Nejde mi to do hlavy, čudné veci sa tu dejú," hovorí Anna.

Iba v postavení poškodenej môže v trestnom konaní brániť práva nebohého manžela. "Poškodený má právo, aby mu bolo doručené uznesenie o zastavení trestného stíhania," potvrdzuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Rovnako sa môže sťažovať proti akémukoľvek rozhodnutiu polície, byť o ňom informovaný a nahliadať do spisu.

Nedá sa zastaviť

Anna Skokáneková je rozhodnutá svoj boj dotiahnuť do úspešného konca. Chce sa obrátiť na Generálnu prokuratúru s mimoriadnym opravným prostriedkom, aby opäť získala status poškodenej. "Odvolám sa. Nedám sa zastaviť. Nikdy som sa ničoho nebála," dodáva.

Pozrite si reportáž:

Upozornenie: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy