Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pokladník požičiaval peniaze z banky, manko vyrovnal falzifikátmi
Zdielať na

Pokladník požičiaval peniaze z banky, manko vyrovnal falzifikátmi

PEZINOK/NITRA / Bývalý zamestnanec jednej z bánk mal v Nitre spôsobiť škodu vo výške viac ako 600 tisíc eur. Okradol nielen banku, ale o peniaze prišiel aj jeden z klientov. V bankovej pokladnici sa dokonca ocitli falošné bankovky. Do obehu sa ale nedostali.

Pracovník banky požičiaval peniaze na dobré slovo. Bez podpísania zmluvy, len na základe ústnej dohody. Podmienkou bolo, že sa peniaze museli vrátiť krátko pred štvrťročnou inventúrou, aby na podvod nikto neprišiel.

Odmenou pre požičiavajúceho boli úroky. "Dohodli sme sa, že úročenie bude asi pol percenta týždenne, čiže dve percentá mesačne," ozrejmuje spoluobžalovaný klient.

"Koľko som mu požičal, neviem. Neviem ani, koľko vrátil. Ale myslím si, že ten rozdiel, ktorý mi dlžil na konci je možno 160 až 180 tisíc eur," uviedol bývalý zamestnanec banky, ktorý peniaze požičiaval.

Peniaze sa do trezora vracať nedarilo, preto pokladník jeho kumpán skončili vo väzbe a následne na súde.

Falošné peniaze

Dlh sa snažili vyrovnať tak, že do trezora chceli uložiť falošné bankovky. Zamestnanci to pri inventúre odhalili.

"Môžem absolútne vylúčiť, že by sa tieto peniaze dostali do obehu," uviedla Zuzana eliášová, hovorkyňa ČSOB banky.

"Obaja obžalovaní odmietli uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Preto súd nariadil hlavné pojednávanie a vypočul obidvoch obžalovaných," ozrejmila Katarína Kudjaková, hovorkyňa špecializovaného súdu.

Okradli klienta

Podľa obžaloby spôsobili obaja muži banke škodu vo výške vyše 314 tisíc eur. Ujmu ale utrpel aj jeden z klientov. Otvoril si terminovaný účet, na ktorý mal pokladník splnomocnenie previesť trikrát po stotisíc eur z bežného účtu. Peniaze ale obžalovaný použil na vyrovnanie svojho manka v pokladni.

Klient, ktorý o peniaze prišiel, ich teraz požaduje od banky. "Samozrejme, v prípade, ak klient príde o peniaze nie vlastnou vinou, dostane ich okamžite naspäť. V tomto prípade je ale ešte množstvo otáznikov a chceme si preto počkať na výsledky vyšetrovania a súdneho konania," dodala Eliášová.

Obžalovaným teraz hrozí za podvod a falšovanie peňazí minimálne 12-ročný pobyt za mrežami.

Pokladník spolu s kumpánom okrádali banku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy