Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obyvatelia Nevidzian z obťažovania farárom vinia dievča (11)
Zdielať na

Obyvatelia Nevidzian z obťažovania farárom vinia dievča (11)

NEVIDZANY / Za rímsko-katolíckym kňazom, ktorého súd v pondelok odsúdil za sexuálne zneužívanie jedenásťročnej školáčky, stojí časť veriacich z obce. Niektorí ľudia z Nevidzian dokonca odsudzujú mamu dievčaťa za to, že prípad ohlásila. Biskupský úrad sa vyjadril, že v prvom rade záleží na osude dievčaťa.

Aj napriek tomu, že farára súd uznal za vinného ľudia v dedine, v ktorej sa všetko malo diať tomu stále nechcú uveriť. "Bol som s ním kamarát a nič také som nezistil," hovorí obyvateľ obce.

Za všetko môže dievča

Viacerí si paradoxne myslia, že za všetko môže dievča, ktoré malo byť zneužívané. "Keby to just tak bývalo, že ju pohladkal lebo čo a keď ju aj pobozkal však s tým ju nezjedol, keď ju aj pobozkal," myslí si obyvateľka Nevidzian.

"Ľudia začali po nej vykrikovať v autobuse na zastávke po dedine, proste úplne nás vylúčili zo spoločnosti," hovorí matka dievčaťa.

Mladší obyvatelia stoja na strane matky a dieťaťa. Tá chcela iba brániť svoju dcéru, ktorá to nemá jednoduché. "Dieťa je zlomené z toho a rodina tiež. Nikto o tom nič nevie a takto nám ubližujú," dodáva matka dieťaťa.

Trojročná podmienka

Súd má na všetko jasný názor. Po preskúmaní dôkazov dostal 49 ročný kňaz trojročnú podmienku, zákaz pastoračnej činnosti a musí sa liečiť u sexuológa.

Už po prevalení kauzy Nitriansky biskup Viliam Judák kňaza poslal na neplatené voľno. Zaujíma sa však aj o osud dievčaťa. "Pán biskup hneď ako sa dozvedal o kauze sa snažil stretnúť s dievčaťom a jej rodinou. Zatiaľ k tomuto nedošlo ale táto iniciatíva platí aj naďalej," uviedol hovorca biskupského úradu Miroslav Lyko.

Zamilované správy

Farár mal dievča obchytávať, bozkávať pozývať na dovolenky a posielať mu zamilované SMS správy. On od začiatku tvrdí, že je nevinný. "Ľutoval som ju, že nemá otcovskú lásku," povedal farár po prevalení kauzy.

"Našla som dcére denník, v ktorom si písala kedy boli omše a tam bolo ako ju obťažoval a dopodrobna vypísané veci," uviedla matka.

Ak rozsudok nadobudne právoplatnosť kňaza čaká ešte pravdepodobne aj cirkevný súd. "K tomu sa nebudeme teraz vyjadrovať," dodal Lyko.

V cirkevnoprávno konaní môže dostať oveľa prísnejší trest, akým je podmienka. Mohli by ho vyzliecť zo sutany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy