Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
V Tatrách zachraňovali dvoch českých horolezcov (28,26)
Zdielať na

V Tatrách zachraňovali dvoch českých horolezcov (28,26)

VYSOKÉ TATRY / Náročnú nočnú akciu majú za sebou tatranskí záchranári. Tým ešte včera okolo jedenástej zavolali českí turisti, ktorí uviazli v skalnej stene. Celú záchrannú akciu si však museli Horskí záchranári poctivo odšliapať. Zlé poveternostné podmienky totiž znemožňovali zásah vrtuľníkom a na skalách sa tvorila súvislá vrstva ľadu. K dvojici českých horolezcov sa tak dostali až neskoro v noci.

Dvaja českí horolezci bivakovali vo vysokohorskom prostredí už od Silvestrovskej noci. V sobotu sa rozhodli pre výstup na Rumanov štít, nakoniec sa ale dostali do veľmi ťažkého terénu, z ktorého nevedeli pokračovať ďalej.

"Mali naplánované vyliezť hore provýstupovou trasou, ale ich prekvapilo počasie. Z piatka na sobotu pršalo aj vo výškach 2dve tisíc metrov. Na skaly sa lepila asi trojcentimetrová vrstva ľadu," povedal záchranár Horskej služby Igor Trgiňa.

Tridsaťosemročný skúsený český horolezec a jeho dvadsaťšesťročná priateľka sa preto rozhodli zavolať Horskú službu. Záchranári pre urýchlenie záchrannej akcie požiadali o pomoc aj poľský vrtuľník.

Vrtuľník zasiahnuť nemohol

"Naložili sme štyroch záchranárov horskej služby v Smokovci. Bohužiaľ kvôli silnému vetru sme ich nemohli vyložiť v blízkosti turistov," uviedol záchranár TOPR Andrzej Maciata.

Poľský policajný vrtuľník musel slovenských záchranárov vysadiť na chate pri popradskom plese. Odtiaľ pokračovali pešo. Po vylezení na Rumanov štít sa im podarilo dvojicu lokalizovať a následne k nim spustili jedného záchranára. Ten im následne pomohol dostať sa k lanu.

Zostúpili na chatu

"Neboli ani zranení, ani nijako podchladení, to znamená, že my sme im pomohli sa dostať na hrebeň, z hrebeňa sme potom zostúpili do Rumanovej doliny a na Popradské pleso," dodal Trgiňa.

Záchranná akcia sa skončila približne okolo druhej hodiny ráno. Podľa našich informácií sú už v týchto chvíľach obaja horolezci v poriadku a noc strávili na Chate pri Popradskom plese.

Turistiku zvážte

Záchranári upozorňujú turistov aby prípadnú túru poriadne zvážili. "Je vytvorená ľadová vrstva snehu, na to napadne čerstvý sneh, aj sa zvýši lavínové nebezpečenstvo. Momentálne podľa mňa tie podmienky nie sú absolútne vhodné.," dodáva Trgiňa.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy