Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Slovinci z drogovej kauzy sa tešia, sú na slobode
Zdielať na
Krimi

Slovinci z drogovej kauzy sa tešia, sú na slobode

ILAVA / Po štyroch rokoch strávia dvaja muži z kauzy tureckého kamiónu vianočné sviatky na slobode. To aj napriek tomu, že prokuratúra pôvodne žiadala v ich prípade predĺžiť lehotu na maximálnu možnú dĺžku. Obhajoba naposledy namietala, že v kauze sa až podozrivo angažovala tajná služba.

Slovinci Alen Žilič a Sebastijan Makica mali podľa prokuratúry ako členovia medzinárodnej partie zabezpečiť prevoz prekurzoru na výrobu heroínu do Turecka.

Presne pred štyrmi rokmi ich zadržalo policajné komando v Trnave. Tamojší okresný súd im pre obchodovanie s drogami začiatkom decembra potvrdil tresty vo výmere 23 a 20 rokov. Hlavné slovo však bude mať opäť krajský súd, ktorý už raz vyjadril výhrady voči dokazovaniu.

Predĺženie trestu sa nekoná

Krajský súd ešte minulý štvrtok zrušil uznesenie okresného súdu o predĺžení väzby zo štyroch na päť rokov. Neboli totiž splnené podmienky, ktoré v takýchto prípadoch stanovuje Trestný poriadok.

"Trestné stíhanie sa nevedie pre obzvlášť závažný zločin, za ktorý možno uložiť trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie," informovala hovorkyňa krajského súdu v Trnave Viktória Pagáčová.

Prokuratúra však bola názoru, že cudzinci môžu stráviť bez právoplatného rozsudku až päť rokov vo väzbe. "Je to trestný čin, ktorý je ocenený takou kvalifikáciou, teda je možné lehotu väzby predĺžiť," vysvetľuje dozorujúci prokurátor Generálnej prokuratúry Jozef Kandera.

Pozrite si reportáž:


"Som toho názoru, že pokiaľ skončí celková lehota a nie sú dôvody, aby bola predlžovaná, tak jediným normálnym dôsledkom je prepustenie z väzby," hovorí obhajca Alena Žiliča Peter Odehnal. A tak sa i stalo. "Okresný súd Trnava vydal príkaz na prepustenie obžalovaných na slobodu, nakoľko uplynula celková lehota väzby," potvrdila Pagáčová.

Tešia sa domov

Žiliča, ktorého stíhajú aj pre nedovolené ozbrojovanie, prepustili z ilavskej väznice. Hoci sa narodil v Bosne a Hercegovine, zrejme sa vráti do slovinskej Ljublany, kde žijú aj jeho otec a brat, ktorí pravidelne sledovali proces. "Určite bude spokojný, keď štyri Vianoce strávil vo väzbe, tak piate by mohol doma," hovorí jeho obhajca. Makica o chvíľu opustil bránu väznice v Leopoldove. Na Vianoce sa rovnako teší.

Dovedna v kauze s anhydridom kyseliny octovej súdia v štyroch procesoch osem ľudí. Pätica mužov je už na slobode, ďalší cudzinec je od začiatku vyšetrovania na úteku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy