Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Repete zbraňovej amnestie. Slovensko pokračuje v odzbrojení
Zdielať na

Repete zbraňovej amnestie. Slovensko pokračuje v odzbrojení

HUMENNÉ / Ak patríte medzi tých, ktorí doma ukrývajú zbraň načierno, môžete sa jej beztrestne zbaviť. Stačí ju odovzdať na polícii.

V týchto dňoch prebieha tretia zbraňová amnestia. Počas predchádzajúcich dvoch kôl totiž ľudia priniesli takmer osem tisíc zbraní, ktoré mali v nelegálnej držbe.

Cieľom amnestie je zníženie počtu nelegálne držaných zbraní a streliva, čo by malo zároveň znížiť aj riziko, že bude zbraňami páchaná nelegálna trestná činnosť.

Prepadne v prospech štátu

Počas prvých dvoch týždňov amnestie policajti prevzali 211 nelegálnych zbraní a viac ako 2 700 kusov streliva. Priniesť ich môžete na ktorékoľvek policajné oddelenie.

Po balistickej expertíze sa potom v zákonnej lehote môžete rozhodnúť, ako so zbraňou naložíte. Môžete ju zlegalizovať a ak nie ste držiteľom zbrojného preukazu, prepísať na inú osobu s oprávnením.

Keď tak neurobíte, zbraň automaticky prepadá v prospech štátu. Pri predošlých dvoch amnestiách tak dopadlo 630 zbraní, z toho polovica patrila do kategórie zakázaných.

Zbrane z trestnej činnosti

Medzi tie patria napríklad aj ručné granáty. Len v okrese Humenné za posledné štyri mesiace našli dva útočné granáty – a to len tak pohodené. Jeden na sídlisku, druhý pri odpadkovom koši. Nie je vylúčené, že sa ich niekto chcel takýmto spôsobom zbaviť.

Vďaka amnestii by mohli byť zároveň odhalené a identifikované aj také zbrane, ktoré boli v minulosti použité pri páchaní trestnej činnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy