Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bojovník proti zdravotníctvu Viktor zomrel, telo odkázal na výskum
Zdielať na

Bojovník proti zdravotníctvu Viktor zomrel, telo odkázal na výskum

KOŠICE / Onkologický pacient, ktorý bojoval proti chybám v zdravotníctve zomrel. Jeho slová a skutky by si mohli zobrať k srdcu aj niektorí ľudia, ktorí vedú slovenské zdravotníctvo. On svoj boj neskončil ani po smrti a chce pomáhať ďalej...

Viktor bojoval s rakovinou takmer tri roky. Napriek svojmu trápeniu poukazoval na chyby v zdravotníctve. ktoré pocítil na vlastnej koži a ktoré sa týkajú aj ostatných pacientov.

Pohadzovanie pacientov

Reportér Jozef Kačmáry nakrútil posledný rozhovor s Viktorom ešte pred týždňom. Z posledných síl poukázal na problémy dlhodobo chorých pacientov. Podľa Viktora si ich nemocnice, kvôli zlému financovaniu z poisťovní , prehadzujú každých 21 dní.

"Keď zomieram, tak si ma budú pohadzovať ako ping-pongovú loptičku? To je hanba," povedal Viktor. Pred smrťou si všetko naplánoval - reportáž, vlastný pohreb aj hudbu, ktorá ho mala odprevadiť.

Viktor ale zomrieť nemusel. Chybou bolo, že mu ošetrujúci lekár zle určil diagnózu a pritom v sebe nosil zárodok krutej rakoviny, ktorá sa zatiaľ šírila. "Že je to normálna bežná choroba, nič viac. Raz mu dal kvapky, raz mu dal bandáž na koleno a to je všetko, čo urobil," hovorí Viktorova manželka Jana.

Viktor chcel mať pred smrťou všetko vyrovnané. Svojmu ošetrujúcemu lekárovi zavolal, aby si všetko vydiskutovali. Toto želanie mu nebolo dopriate. "S každým chcem byť za dobre, keď idem na druhý svet. Aby som mu to odpustil," dodal Viktor.

Telo na výskum

Viktor si od svojho ortopéda ale trikrát vypočul, že nemá čas. "Je absolútne bezcharakterný," povedal Viktor na adresu svojho lekára.

To, že bol Viktor veľký bojovník, potvrdilo aj jeho posledné rozhodnutie. Telo po pohrebe nespopolnili, ale odviezli do lekárskej školy. Sám seba sa rozhodol darovať na výskum a štúdium budúcich lekárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy