Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Slovensku sa domy stavajú aj bez povolenia
Zdielať na

Na Slovensku sa domy stavajú aj bez povolenia

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že na Slovensku si môžete postaviť dom aj vtedy, ak tým porušujete zákon. Chýba v ňom totiž niečo veľmi dôležité - postih za to, že ho ignorujete.

Aj keď na Slovensku platí zákon, ktorý obsahuje množstvo obmedzení a paragrafov, v realite si môžete postaviť obrovský dom bez povolenia. 

Obyvatelia tichej časti bratislavského Nového Mesta sa nestačili čudovať, keď nová majiteľka zbúrala malý domček a namiesto neho začala stavať dva a pol poschodový dom.

Nová staviteľka začala stavať svojvoľne a keďže sú domy v radovej zástavbe, spôsobila tým hneď značné škody. "Praskajú nám steny," sťažuje sa suseda. "Tečie nám tu voda," dopĺňa druhá. 

Bez povolenia

Okrem toho sa stavba stavia bez stavebného povolenia. "Na túto stavbu nebolo vydané stavebné povolenie," potvrdzuje Ján Borčin z Miestneho úradu Bratislava - Nové Mesto. "Už v územnom rozhodnutí stavebný úrad zamietol výstavbu. Nevhodne zatieňuje susednú stavbu, čo potvrdil aj hygienik," dodáva.

Na mieste sa ale stále pracuje. Majiteľka sa k celej veci odmieta vyjadrovať. Susedia sú však zúfalí.

Aj keď sa to zdá neuveriteľné, napriek tomu, že nemáte povolenie, môžete na Slovensku stavať čiernu stavbu. "Zákon má takúto obrovskú dieru, ktorá tam podľa mňa bola vedome daná práve pre takéto prípady," tvrdí architektka a občianska aktivistka Elena Pätoprstá.

Zmena zákona

Susedia sa snažili na porušenie zákona upozorniť aj políciu. Tá však mohla zistiť iba jediné - či sa na stavbe pracuje. Všetky práce v čase ich príchodu pozastavili. 

"Stavebník na naše výzvy a oznámenia nereaguje," hovorí Borčin.

Elena Pätoprstá vidí len jediné riešenie. "Verejný tlak na zmenu stavebného zákona, ktorý jasne definuje, že takáto stavba by sa mala zbúrať."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy