Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Mladíci skončili v putách, našli u nich biely prášok
Zdielať na

Mladíci skončili v putách, našli u nich biely prášok

LASTOMÍR / Po zásahu policajtov skončili na východe Slovenska s putami na rukách dvaja mladíci. Pri prehliadke auta im totiž našli bielu kryštalickú látku, ktorá putovala okamžite na expertízu. Výsledok bol mimoriadne prekvapujúci.

Policajti zastavili auto s ukrajinskými evidenčnými číslami pred obcou Lastomír (okres Michalovce). Mali totiž podozrenie, že dvojčlenná posádka má pri sebe drogy.

Michalovčana a Ukrajinca okamžite skontrolovali. Jednému z nich našli vo vrecku nohavíc balíček alobalu s neznámou látkou.

"Pri prehliadke vozidla polícia taktiež zaistili igelitové vrecko s obsahom bielej kryštalickej látky," informovala Jana Mesárová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

Mladíci skončili v cele policajného zaistenia, kde si počkali na výsledky expertízy.

"Zadržané osoby mali pri sebe biely prášok s obsahom etylfenidátu. Táto látka nie je v zozname zakázaných omamných látok," prezradil výsledky Milan Filičko, hovorca krajskej prokuratúry. 

Látka je príbuzná metylfenidátu, ktorý sa vo forme tabletiek používa napríklad na liečenie porúch správania u malých detí. V akejkoľvek inej forme je však nebezpečná a môže viesť až k závislosti.  

"Keď je to rozomleté na prášok, tak sa to vstrebe rýchlejšie a hneď nastáva účinok. Mohla to byť aj látka priamo vyrobená ako droga," uviedol Pavol Šalamon, primár akútneho psychiatrického oddelenia v Michalovciach.

Vážne poruchy

Dlhodobé užívanie môže mať za následok veľmi vážne poruchy zdravia. Vedľajšie účinky sú totiž identické ako pri užívaní kokaínu.

"Základ je podobný, lebo je to psychostimulačná látka, oni urobia nejaký derivát, malá chemická zmena, ale je to z tej skupiny amfetamínov, má to stimulačné účinky a dá sa to takto užívať,"
dodal Šalamon.

Etylfenidát je vraj v určitých európskych krajinách zakázaný. Mladíci ale veľmi dobre vedeli, že u nás to neplatí. Táto lacnejšia varianta sa však vo forme prášku údajne môže vyrovnať  hociktorej tvrdej droge.

"V danom prípade boli obaja zadržaní prepustení na slobodu. Voči osobám nebude vznesené obvinenie a trestné stíhanie bude zastavené," uzavrela Mesárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy