Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Matematický génius sa priznal k pedofílii, svoje činy plačúc oľutoval
Zdielať na

Matematický génius sa priznal k pedofílii, svoje činy plačúc oľutoval

BRATISLAVA / V pedofilnej kauze matematického génia Milana Maxiána nastal šokujúci zvrat. Po roku a pol padol verdikt. Matematik, ktorý obžalobe zo sexuálnych deliktov čelí opakovane, dopadol nadštandardne dobre.

Podľa obžaloby mal Milan Maxián sexuálne zneužívať štyroch chlapcov. Na súd dorazil v značnom emocionálnom rozpoložení a k skutkom z obdobia rokov 2003 až 2011 sa nečakane priznal.

Obetiam sa so slzami v očiach ospravedlnil. "Isteže ľutujem," povedal Milan. Tieto slová mu pomohli. 

Z pôvodnej hrozby sedem až dvanásť rokov zmiernil súd jeho trest na trojročnú podmienku so skúšobnou dobou. Príbuzní obetí len konštatovali, že je to smutné.

Zohľadnili viacero faktorov

Pri rozsudku zohľadňovali zdravotný stav matematika, nízku pravdepodobnosť jeho sexuálnych pohnútok a tiež jeho vyhlásenie.

"Cíti sa vinným, ohľad sa bral i na okolnosti spáchania skutku, jeho vysoký vek a dobu uplynutia od skutkov," dodal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Verdikt však nie je ešte právoplatný, no Maxián sa vzdal odvolania. 

"Takéto rozhodnutie považujeme za správne a spravodlivé. Väčšinu išlo o obchytkávanie a masírovanie," uviedol obhajca génia Gabriel Almaši.

Tretie stíhanie

Milan Maxián sa pred súdom neobjavil prvýkrát. V jeho prípade ide už o tretie stíhanie za zločin sexuálnych deliktov, ktoré páchal na maloletých.

Maloletých si matematický génius zháňal v nákupných centrách. Na svoje delikty si ich vodil domov.

"Bolo to popri doučovaní matematiky. Najprv sa vypytoval a potom sa to stalo," opísal incident Jakub.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy