Oblačno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Revíznemu technikovi hrozí až päť rokov
Zdielať na

Revíznemu technikovi hrozí až päť rokov

HUMENNÉ / Kauzu výťahov v Humennom, pri ktorej prišiel o život Šimon (†1) sprevádzajú poriadne peripetie. Na prokuratúre sa nedohodli dvakrát a spis skončil opäť na súde. Polícia viní revízneho technika.

Pätstostranový spisový materiál sa bude opäť presúvať medzi okresnou prokuratúrou a súdom. Posledné pojednávanie bolo v máji a trvalo približne desať minút.

Revízny technik vtedy povedal, že by sa na vine a treste predsa len dohodol. Ani druhý pokus ale nevyšiel.

Jednoduchý dôvod peripetií

Prvýkrát prokurátor navrhoval tridsať mesiacov natvrdo vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. S tým obvinený nesúhlasil. Teraz mal prokurátor podľa zdroja TV JOJ pritvrdiť a trest mal navýšiť ešte viac.

"Obvinený Peter S. nereagoval na výzvu prokurátora na uzavretie dohody o vine a treste. Z toho dôvodu prokurátor podal obžalobu pre prečin všeobecného ohrozenia na Okresný súd v Humennom," uviedol hovorca prešovskej krajskej prokuratúry Marián Spišák.

Niekoľko mesiacov sa špekulovalo aj o tom, že všeobecné ohrozenie sa môže prekvalifikovať na trestný čin usmrtenia, za čo zákon stanovuje menšiu trestnú sadzbu.

Doteraz sa tak nestalo. Revíznemu technikovi stále v prípade dokázania viny hrozí väzenie až na päť rokov.

Hrozí mu aj žaloba na ochranu osobnosti, ktorú na súd dali Šimonovi rodičia. "Priznanie náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch nemá byť vyjadrením náhrady za život. Má slúžiť len na kompenzáciu následkov vzniknutej ujmy, traumy," uviedla advokátka Zuzana Lodová Amrichová.

Šimonko spadol do šachty

Nešťastie, pri ktorom ročný Šimon spadol do výťahovej šachty humenskej nemocnice, sa stalo v októbri 2013. "Dieťa, ktoré spadlo do výťahovej šachty podľahlo zraneniam, ktoré utrpelo pri páde. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom začal v prípade trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia," uviedla vtedy hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová.

Šimonko mal presne rok a osem mesiacov. Bolo to jediného dieťa 35-ročného Mareka a jeho manželky. Policajti urobili na poliklinike všetky prvotné úkony. Miesto činu obhliadli a vypočuli svedkov.

VIAC SA DOZVIETE TU: Chlapec (2), čo spadol do výťahovej šachty na poliklinike, zomrel

Súvisiace články