Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Počet samovrážd z roka na rok rastie. Slovensko sa blíži k maximu
Zdielať na

Počet samovrážd z roka na rok rastie. Slovensko sa blíži k maximu

BRATISLAVA / Každých štyridsať sekúnd vo svete spácha niekto samovraždu a ročne si na život siahne až milión ľudí. Na Slovensku v roku 2013 spáchalo samovraždu 628 mužov a žien.

V novembri 2013 polícia v bratislavskom byte objavila dve mŕtvoly, Alenu a jej manžela Bronislava. Neskôr vysvitlo, že ide o známeho bývalého redaktora a moderátora z televízie.

Krátko pred smrťou rozpredali nábytok a spísali závet. So susedmi sa manželia veľmi nebavili, skôr sa stránili ľudí. "Boli čudní. Práve tým, že sa dištancovali od nás ostatných," uviedla susedka. VIAC ČÍTAJTE TU: Bratislavskí policajti riešia rituálnu smrť manželov.

Každému druhému sa samovražda podarí

Každý deň sa v roku 2013 dobrovoľne rozhodli odísť z toho sveta štyria ľudia a takmer každému druhému sa to aj podarilo. "V minulom roku evidujeme 1 600 prípadov sebapoškodzovania. Z toho 628 samovrážd. Je to o päťdesiatsedem prípadov viac ako rok pred tým,"

Hoci prípady samovrážd neobchádzajú ani ženy v samotnom počte jednoznačne vedú muži. V minulom roku sa podľa štatistík zabilo 544 mužov a 84 žien.

Bezvýchodisková situácia

Najčastejšie sa rozhodnú svoj život ukončiť medzi 50 a 60 rokom, keď odrazu majú pocit, že sa ocitli v bezvýchodiskovej situácii. "Nevedia si nájsť prácu, majú dlžoby," hovorí psychológ Karol Kleinmann.

Samovraždu volia aj mladí ľudia medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života, väčšinou pre nenaplnené vzťahy, no v nie jednom prípade si na život siahajú dokonca aj deti.

Ak blízky človek vo vašom okolí odrazu zmení správnie, je čas zbystriť pozornosť, môže ísť výstražný signál. "Ak je odrazu smutný, uzavretý a nekomunikuje, treba lekára," dodáva Kleinmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy