Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bezpečný odstup od útočníka je šesť a pol metra
Zdielať na

Bezpečný odstup od útočníka je šesť a pol metra

WASHINGTON / Forenzní experti, ktorí trénujú policajných kadetov, majú jasný názor, kedy môže policajt vytiahnuť zbraň a vystreliť. Hoci majú policajti výcvik, páchateľ bez zbrane ho môže zabiť.

Každý policajt v službe, ktorého život je v ohrození, si kladie otázku, kedy vystreliť a či vôbec. Rozhodnutie ide ruka v ruke s tréningom.

Ron Martinelli je na prípady strelieb expert. Vyšetroval ich už vyše sto. Väčšinu z nich tvorili smrteľné konflikty.

"Netuším, či je páchateľ ozbrojený. Je to veľký chlap a je hrozbou," konštatuje Martinelli.

Vyšetrovanie nedávneho prípadu zastreleného Michaela Browna preukázalo, že telo mladíka bolo desať a pol metra od policajného auta. Vzdialenosť medzi obeťou a policajtom známa nie je.

Odborník tvrdí, že vzdialenosti sú zväčša veľmi malé. Do tréningu preto zaviedli pravidlo šesť a pol metra.

Dve sekundy

Ak policajt páchateľa vyzve, aby odložil zbraň, zväčša sa dá na útek. "Policajt až vtedy odopne, odistí a vytiahne zbraň," opisuje Martinelli.

Úkon trvá dve sekundy. Toľko trvá páchateľovi, kým prebehne šesť a pol metra a zaútočí.

Nezáleží na tom, či napadne policajta muž alebo žena. Scenár je rovnaký. Svoju úlohu zohráva adrenalín a to, čo má policajt zavesené na opasku.

"Čím viac vecí máte za opaskom, tým sa reakčný čas zvyšuje," konštatuje Martinelli.

Nie každá streľba policajta je opodstatnená. "Bezprostredná hrozba znamená, že policajt je vystavený riziku zranenia alebo dokonca smrti zo strany páchateľa. Ak sa nedá preukázať, že ide alebo išlo o takúto hrozbu, smrtiaca sila by nemala byť použitá," uzatvára forenzný expert.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy