Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyjednávač zohráva v rukojemníckych drámach dôležitú úlohu
Zdielať na
Krimi

Vyjednávač zohráva v rukojemníckych drámach dôležitú úlohu

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Samotnému zadržaniu bývalého policajta predchádzalo viac ako 11 hodinové vyjednávanie. Do akcie bolo nasadených 5 vyjednávačov. Jeden z nich bol z elitného policajného útvaru osobitného určenia.

"Od samého začiatku sa počítalo aj s tou variantou, že bude chcieť bojovať a nevzdá sa," hovorí vyjednávač. Presne tak to aj bolo. Vyjednávači mali dočinenia s nevypočítateľným ozbrojeným bývalým kriminalistom, ktorý ovláda zbrane, bojové umenia a tiež policajnú taktiku.

Piatim vyjednávačom sa počas viac ako jedenástich hodín ani raz neozval. "Vôbec verbálne nekomunikoval. V niektorých prípadoch sa zdalo, že môže byť mŕtvy, keďže tam došlo k prestrelke," pokračuje.

Zlovestné ticho

Ani potom však nepodceňovali situáciu. Ďalej pokračovali v snahe nadviazať komunikáciu. V dome však vládlo zlovestné ticho. "Po celú tu dobu ani len nezakašľal."

Všetko však bola z jeho strany pravdepodobne iba hra. O pár minút totiž už opäť strieľal. V čase druhej streľby však už boli jeho príbuzní v bezpečí mimo domu. Aj keď neraz práve blízki dokážu páchateľa zastaviť a donútiť ho vzdať sa, v tomto prípade ich však polícia do vyjednávania nezapojila.

Vlci samotári

Prípadov, kedy páchateľ odmieta komunikovať, v poslednej dobe pribúda. Známe sú najmä rukojemnícke drámy zo zahraničia. Takýchto zločincov  nazývajú vlkmi samotármi. "Vôbec nekomunikujú ani s vyjednávačmi, ani s policajtmi, ani so žiadnymi inými osobami," dodáva vyjednávač.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy