Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Manželský pár zneužíval postihnutých, žobrali pre nich v Nemecku
Zdielať na

Manželský pár zneužíval postihnutých, žobrali pre nich v Nemecku

NITRA / Manželský pár z Nitry vraj dlhé roky zneužíval postihnutých na žobranie. Mužov i ženy odvážali do Nemecka, kde prosili o peniaze. Manželia sa neštítili postihnutých i fyzicky napádať. Hrozí im niekoľkoročné väzenie.

Biznis s postihnutými začal tridsaťosemročný muž a jeho o rok mladšia manželka. Spolu vyvážali šesť vozičkárov do Nemecka. Tam pre nich žobrali. Denne sa im podarilo zarobiť pätnásť až tridsať eur.

"Policajti to vykonštruovali. Chceli mať svedectvo, že ich vozil žobrať a všetky peniaze im museli odovzdávať," myslia si príbuzní obvinených.

Za málo peňazí trest

Manželia im za prácu poskytli strechu nad hlavou a stravu. Ak ale doniesli domov málo peňazí, manželia ich potrestali.

Vozičkári tvrdia, že ich manželia väznili v dome. Vyhrážali sa im bitkou, ak niečo prezradia.

"Neustále ich kontrolovali nesmeli nikoho kontaktovať ani nikam ísť," ozrejmila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Renáta Čuháková.

Jeden sa zrútil

Iný názor má ale príbuzný manželskej dvojice. "Nenútil ich nikto normálne tu žili 10 rokov," hovorí príbuzný. "Nikdy v živote by ich neudreli," obhajuje manželov.

Jeden z postihnutých sa od manželov odsťahoval. Nezvládol spolužitie s dvojicou. Chceli od neho, aby si v banke vybavil úver na desaťtisíc eur. Psychicky to ale neustál, zrútil sa a povedal, čo sa za zatvorenými dverami deje.

"Žobrajúci vykonávali nútenú prácu po dobu osem až desať rokov," dodala Čuháková. Manželia skončili vo väzbe a hrozí im sedem až desať rokov za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy