Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Na rýchlostnej ceste R1 horela cisterna
Zdielať na

Na rýchlostnej ceste R1 horela cisterna

BANSKÁ BYSTRICA / Na banskobystrickom cestnom obchvate bolo poriadne horúco. Nebolo to len počasím. Počas jazdy začal horieť nákladiak prevážajúci v cisterne lepidlo. Oheň zachvátil zadnú časť vozidla. Kým mohli hasiči začať s hasením, museli zistiť, čo presne auto preváža a či nehrozí výbuch.

Vodič zastavil v rušnej premávke a ešte v chvate stihol odpojiť kabínu. Presunul ju o niekoľko metrov ďalej od horiacej cisterny. Oheň sa šíril rýchlo. Obhorel ochranný plášť a ohňu sa nevyhla ani celá pravá strana cisterny.

Čo vlastne horí

"Som v poriadku. Vedel som, čo mám robiť. Som profesionál. Strach som ale mal, ako každý," hovorí vodič.

Naponáhlo mali najmä hasiči, ktorí museli identifikovať látku v cisterne a eliminovať možné nebezpečenstvo. Privolaní policajti zase zastavovali autá v dostatočnej vzdialenosti od obchvatu.

Hasičom sa však podarilo zistiť presný obsah, vylúčili možnú explóziu a okamžite začali cisternu ochladzovať. "Podľa správy sme zistili, že vnútri je lepidlo. Nebola to nebezpečná látka, preto sme zahájili hasenie," dodáva veliteľ zásahu Roman Falťan.

Staré sú nebezpečné

"Moderné cisterny sú zabezpečené viacvrstvovými obalmi. Rizikové sú tie staršie," ozrejmuje Ján Benčík z ASOS v Banskej Bystrici.

Pravdepodobne môže za požiar technická porucha. Na nákladiaku sa zrejme prehriali zablokované brzdy a začalo horieť celé okolie. Pod rýchle šírenie plameňov sa podpísalo aj horúce počasie. "Pri chladnejšom počasí je chladenie lepšie. Pri teplom sa brzdy oveľa rýchlejšie zohrejú," konštatuje Benčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy