Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenská rodina zotročila českých bezdomovcov
Zdielať na

Slovenská rodina zotročila českých bezdomovcov

BRATISLAVA/PRAHA / Slovenskí otrokári v Česku! Manželia a ich syn vyhľadávali na východe Čiech ľudí bez domova a nútili ich, aby na nich pracovali. Svojich novodobých otrokov okrem toho oberali o sociálne dávky a dokonca si na nich brali pôžičky a úvery.

Slovenskí otrokári

Zásahová jednotka si došla po trojčlennú rodinu slovenských otrokárov, ktorí v Českej republike zneužívali bezdomovcov. "Na vlakovej stanici si vždy vybrali ľudí v núdzi a ponúkli im takzvanú pomoc," dodáva Ivana Ježková, hovorkyňa krajskej polície Hradec Králové.

O pomoc ale nešlo. "V okamihu, kedy súhlasili s pomocou formou práce a ubytovania, ich naložili do auta a odviezli k sebe domov. Tam im vzali všetky doklady," dodáva Ježková.

Úbohé podmienky

Na ich meno potom žiadali o sociálne dávky a dokonca na nich brali úvery. Zneužívaní museli pre nich pracovať nielen doma, ale aj na záhrade. "Osoby žili vo veľmi zúfalých hygienických podmienkach. Spali na zemi," opisuje Ježková.

Slovenská rodina putovala rovno do väzby. Sudca okresného súdu v Hradci Králové mal k tomu hneď niekoľko dôvodov. "Všetky väzobné dôvody, ktoré sa nachádzajú v zákone, boli naplnené. Mám na mysli útek, pokračovanie v trestnej činnosti a ovplyvňovanie svedkov," ozrejmil Milan Plhal, predseda Okresného súdu Hradec Králové.

Syn s matkou tak skončili vo väzobnej väznici, otec je vo väzobnej nemocnici, kde čakajú na verdikt súdu. Pokiaľ ich ten uzná vinnými, hrozí im trest až na 12 rokov za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy