Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Opilca za volantom súd oslobodil
Zdielať na

Opilca za volantom súd oslobodil

PREŠOV / Okresný súd v Prešove v utorok oslobodil muža, ktorý pred pár mesiacmi šoféroval s 5,5 promile alkoholu v krvi. Zadržaný vodič sa pred súdom niekoľko mesiacov snažil dokázať, že pred jazdou nepil. Päť promile vraj nafúkal preto, že alkohol vypil až potom, čo s autom zastavil, teda tesne pred dychovou skúškou. Vodič trval na tom, že ho policajti zadržali a obvinili neprávom.

5,5 promile

Policajná hliadka zastavila ešte v decembri minulého roku podozrivé auto. Vodičovi skontrolovali doklady a dali mu fúkať. Dräger ukázal takmer rekordné číslo. Muž mal v krvi 5,5 promile alkoholu. 

Od začiatku procesu tvrdil, že ho policajti zadržali neprávom a že pred jazdou nepil. Po mesiacoch dokazovania ho súd oslobodil. "Je to jednoznačne správny a zákonný rozsudok," myslí si obhajca obžalovaného.

Okresný súd v utorok takto rozhodol po pojednávaní, na ktorom zisťoval, či bolo zastavenie vodiča oprávnené.

Nesvietili svetlá

Obaja príslušníci hliadky totiž pred súdom pod prísahou vypovedali, že vodiča zastavili, keď si všimli že mu nesvieti predné svetlo. Kamerový záznam aj výsledky znaleckého skúmania však hovoria niečo iné.

"Zo záverov znaleckého posudku z odboru cestnej dopravy vyplýva, že vozidlo v čase zastavenia malo oba svetlomety funkčné," informoval predseda senátu.

"Vozidlo vedené mojím klientom bolo v riadnom technickom stave, a teda zásah policajtov bol v tomto momente nedôvodný," vysvetlil obhajca obžalovaného.

Nezrovnalosti v prípade

Už na prvom súdnom pojednávaní sudca zistil viacero vážnych rozporov. V policajnom spise chýbal záznam o druhej dychovej skúške vodiča. So záznamom navyše nesedeli ani výpovede policajtov. Namiesto superrýchleho konania preto nasledoval dôkladný súdny proces.

"Práve preto, že zákrok je neopodstatnený a protizákonný, sú nezákonné a pred súdom nepoužiteľné aj všetky ďalšie dôkazy získané v súvislosti s týmto policajným zákrokom," povedal predseda senátu.

Zákrok policajnej hliadky preverila aj Inšpekcia Ministerstva vnútra.

"Prípad bol ukončený s návrhom na disciplinárne konanie, o ktorom bude rozhodovať priamy nadriadený daných policajtov," informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová. 

Nízke tresty pre opilcov

Opitý vodiči nie sú ničím výnimočným. Súdy ale podobné prehrešky pravdepodobne za príliš vážne nepovažujú. Opilci za volantom tak častokrát skončia len so symbolickým trestom.

Výnimkou nebol ani bývalý primátor Žiliny Ján Slota, ktorý ešte v novembri minulého roku dostal trest za jazdu v alkoholickom opojení. Proti pokute päťtisíc eur a 16 mesiacom bez vodičáku sa Slota odvolal a uspel. Slota nakoniec zaplatil tritisíc eur. Zákaz riadiť motorové mu bol znížený na jeden rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy