Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Týraniu Veroniky (3) úrady nezabránili. Vedeli, že Lukáš je agresívny
Zdielať na

Týraniu Veroniky (3) úrady nezabránili. Vedeli, že Lukáš je agresívny

BRATISLAVA / Netvor! Takto nazýva rodina týraného 3-ročného dievčatka jej otčima Lukáša (27). Z krásnej, vždy veselej a hravej Veroniky, je ustráchané dievčatko plné bolesti. Rodina Lukáša, ako aj Barbory tvrdia, že keby to vedeli skôr, zakročili by. No Lukáš ich od nich úplne odtrhol. Matka ako aj otčim zostávajú naďalej vo väzbe.

Modriny po celom tele

Veronika podľa rodiny mala trpieť asi pol roka. Tvrdým bitkám, urážaniu a kriku mohla zabrániť jej matka. No tá to buď nevidela, nechcela vidieť alebo nebola pri tom. Tomu sa ale dá ťažko uveriť.

Veronika totiž mala na svojom telíčku neprehliadnuteľné rany a modriny. Do nemocnice ju prijali so zlomenými rebrami, vytrhanými vláskami, poraneniami kože a modrinami po celom telíčku.

"Jedna z teórií je tá, že ju ten človek ťahal po zemi za vlásky. Tým pádom jej spálil na koberci alebo nejakej inej ploche. Malé dieťa povedalo, že bolo týrané tým otčimom, proste tým netvorom. Aj sa vyjadrila, že ako? Čo jej robil? No že ju bil rukou, varechou a to po celom tele," tvrdí Barborin príbuzný.

Príbuzní niečo tušili

Toto nikto z jej blízkych nevedel. Mali síce tušenie, že sa niečo deje. Ale o takomto zverstve sa im ani len nesnívalo. Snažili sa ich navštíviť, no Barbora sa vždy zaprela alebo neotvárali dvere. A to dokonca ani otcovi malej Veroniky.

"Nevedeli sme o tom, pretože Barbora sa odsťahovala od rodičov a tým pádom prestala mať kontakt so všetkými. Ona bola úplne zaslepená Lukášom," dodáva Barborin príbuzný.

Nechodila do škôlky

To, že sa niečo deje zistili v tedy, keď dieťa zobrali zo škôlky. Barbora sa zjavne zľakla toho, že učiteľky na Veronike videli modriny. Od februára tam nechodila.

Od Lukáša sa obe rodiny dištancujú. A želajú si len to, aby dostal primeraný trest. "Veríme v skoré a spravodlivé vyšetrenie celého prípadu, ako aj v spravodlivé odsúdenie tých, ktorí tento skutok spáchali," napísala rodina Lukáša v stanovisku.

Lukáš môže vo väzení stráviť až 12 rokov, matka Veroniky 8. Ani jeden z nich voči verdiktu nepodal sťažnosť. Na rad teraz prídu kompetentné orgány a úrady. Prokuratúra totiž pôjde tvrdo proti nim, prečo v tejto veci doteraz nekonali.

O malé dievčatko, ktoré sa zotavuje v nemocnici sa stará jej otec, ktorý je pri nej takmer neustále. Navštevujú ju však aj príbuzní. Veronika (3) sa zo zranení podľa lekárov dostane.

Polícia vedela, čo je Lukáš zač, pozrite si reportáž:

Sused: Počul som výkriky zhora

"Ja som len počul, vždycky krik z hora. Malé deti plakali, maminka, maminka," opisuje sused. Týranie však aj napriek týmto tvrdeniam ostalo za dverami bratislavského bytu.

To že dieťa býva v byte s agresívnym otčimom, policajti vedeli. Sociálku tam však neposlali. Policajti rodinu poznali. Voči matke Barbore zasahovali raz. Keď na súdom určenom stretnutí nechcela dať Veroniku biologickému otcovi.

Voči tyranovi Lukášovi zasahovali zasa preto, lebo sa agresívne pustil do svojho suseda. Ani to však policajtom nedávalo podozrenia. "Sociálni pracovníci z našej strany kontaktovaní neboli, nakoľko sme nedisponovali poznatkami o tom, žeby malo dochádzať k týraniu, alebo ubližovaniu na zdraví maloletému dieťaťu," uviedol hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff. 

Pracovníci sociálky, sa s Veronikinou rodinou stretli ešte v čase, keď sa rozvádzali jej rodičia. Neskoršiemu týraniu dievčatka však nijakým spôsobom nezabránili.

"Ani blízke prostredie, ani známy, ani škola neavizovali žiadny predpoklad k tomu, žeby mohlo viesť až k takémuto záveru tohto prípadu," tvrdí Peter Zeman z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny. 

Najväčšiu vinu hneď po Lukášovi má zrejme jej matka, ktorá týraniu nie len že nezabránila, no nie je vylúčené ani to, že sa na ňom sama podieľala. "Neviem, či stratila rozum alebo bola tak otupená tým človekom," hovorí príbuzný Barbory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy