Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ladislav obvinený z terorizmu zatiaľ do basy nepôjde, čaká ho pozorovanie
Zdielať na
Krimi

Ladislav obvinený z terorizmu zatiaľ do basy nepôjde, čaká ho pozorovanie

KOŠICE / Košičan Ladislav Kuc, ktorý dostal za bombový útok na prevádzku s rýchlym občerstvením, exemplárny trest, nebude pykať vo väzení. Poputuje do väzenskej nemocnice v Trenčíne. Muž údajne trpí psychickou poruchou, v nasledujúcich týždňoch majú preto znalci podrobne sledovať jeho stav. Ich posudok môže ovplyvniť aj záver ďalšieho súdu, ktorý naplánovali na jún.

Na konečný verdikt sa čaká

Ani v pondelok nepadol konečný verdikt v kauze Ladislava Kuca, ktorý je obžalovaný zo závažného zločinu terorizmu, nedovoleného ozbrojovania a výroby výbušnín ako aj ďalších trestných činov.

Košický okresný súd v pondelok s konečnou platnosťou rozhodol, že Kuc bude eskortovaný do väzenskej nemocnice v Trenčíne na pozorovanie a vypracovanie kontrolného, v poradí už tretieho znaleckého posudku. Hlavné pojednávanie v tejto kauze súd odročil na jún.

Okresný súd v Košiciach vlani v máji odsúdil Ladislava Kuca, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, za obzvlášť závažný zločin terorizmu na trest odňatia slobody na 25 rokov.

Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Súd vychádzal z posudkov znalcov, že nie je duševne chorý. Ladislav Kuc sa ihneď odvolal.

Potreba posudku

V odvolacom konaní na košickom krajskom súde obhajoba argumentovala novým znaleckým posudkom, podľa ktorého obžalovaný pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať.

Krajský súd rozsudok prvostupňového súdu zrušil a vec mu vrátil s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie.

Podľa obžaloby spáchal Ladislav Kuc bombový útok ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania.

Explózia v Košiciach

Podomácky vyrobená bomba uložená v odpadkovom koši vybuchla podvečer 28. decembra 2011 na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach pri objekte rýchleho občerstvenia.

Len šťastnou zhodou okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Okrem toho obžalovaný poslal dve tzv. listové bomby – jednu veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonáva aj asanačnú službu a druhú na Univerzitu veterinárneho lekárstva.

Podľa obžaloby sa Ladislav K. činov dopustil v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy