Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Útok vlkov. Majiteľ našiel mŕtve a doráňané ovečky
Zdielať na

Útok vlkov. Majiteľ našiel mŕtve a doráňané ovečky

BAŠKOVCE / Na čriedu oviec v Baškovciach pri Humennom zrejme zaútočili vlci. Viaceré ovce šelma dotrhala úplne. Bolestný bol aj pohľad na ešte žijúce, no dohryzené ovce, vedľa ktorých boli drobné jahňatá.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Nepríjemný pohľad

Ovce sa pásli na lúkach, ktoré sa nachádzajú v obci hneď za domami. Na ich majiteľa čakal ráno riadny masaker. Asi desiatku zvierat našiel dohryzenú, dotrhanú a porozvláčanú po lúke.

A to nielen ovce, ale aj malé jahňatá. Niektoré skántril, iné, hoci žili, boli poriadne doráňané. Za všetko môže zrejme to, že vlčica vrhá mladé a je zvlášť potrebné jej zabezpečiť potravu. "Prečo by mal v tomto období, keď má na hniezde mladé a potrebuje súrne zabezpečiť potravu pre samicu, naháňať nejaké srnky, keď si môže pochutnať na ovciach a zvlášť, keď nie sú dobre zabezpečené," hovorí poľovník Tomáš Kristev. 

Vlk je chránený

Poľovník si myslí, že niekde na blízku majú vlci brloh a preto je vysoká pravdepodobnosť, že sa vrátia. Majiteľ sa môže chrániť elektrickým ohradníkom alebo si pomôcť strážnymi psami. Na strieľanie treba zabudnúť. "Vlk je v tomto čase chránený. To znamená, že nie je možné ho loviť," uviedla Anna Macková zo Štátnej ochrany prírody CHKO Východné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy