Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zlegalizovali nebezpečnú mafiánsku zbraň!
Zdielať na

Zlegalizovali nebezpečnú mafiánsku zbraň!

BRATISLAVA / Starú mafiánsku zbraň, ľudovo nazývanú lupara, môže na Slovensku vlastniť ktokoľvek s platným zbrojným preukazom. Polícia ju nedávno zaradila medzi bežné pištole a revolvery aj napriek tomu, že sa viacerí odborníci zhodujú na jednom - extrémne nebezpečná zbraň!

Efektívne likvidovanie nepriateľa

Po novom už na Slovensku môže nosiť zbraň mafiánov každý, kto vlastní platný zbrojný pas kategórie "B" a to absolútne legálne. Slovenskí policajti ju zaradili medzi bežné krátke guľové zbrane a to aj napriek tvrdeniu expertov, ktorí sa zhodli na tom, že ide o extrémne nebezpečnú hračku. A to nielen pre okolie, ale aj pre samotného strelca.

Brokovnica so skrátenou hlavňou a pažbou pochádza z kolísky mafie Sicílie. Pre svoju skladnosť slúžila najprv pastierom. Jej vysoký a nebezpečný účinok neskôr využívali mafiáni na efektívne likvidovanie nepriateľa.

Broky na všetky strany

"Lupara sa ťažko ovláda jednou rukou, nie je plne bezpečná na nosenie. Typ náboja nie je vhodný na použitie proti osobám," vysvetľuje expert na zbrane a strelivo Jozef Vránsky."O zaradenie do príslušnej kategórie požiadalo jedno z oddelení dokladov o evidencii," uvádza hovorca policajného zboru Michal Slivka.

Z bežnej pištole guľka letí rovno, po výstrele z lupary sa ale broky široko rozptýlia po okolí a môže sa stať, že zasiahnu aj nezainteresované osoby. Napriek výhradám expertov však túto zbraň policajti zlegalizovali.

Rozhodnutie je platné

"Zaradenie zbrane do kategórie "B" je nevhodné," tvrdí expert a dodáva, "nedá sa zaradiť ako športová, ani ako poľovnícka zbraň, snáď len ako zberateľská."

Kriminalistický a expertízny ústav dokonca vypracoval aj dva negatívne posudky, podľa ktorých neodporúča túto zbraň legalizovať. Policajní úradníci však ani napriek odbornej kritike neplánujú svoje rozhodnutie zmeniť. Odvolávajú sa na platnú legislatívu.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy