Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spomienka na Osvienčim, takto si na hrôzy spomína pamätníčka
Zdielať na

Spomienka na Osvienčim, takto si na hrôzy spomína pamätníčka

BRATISLAVA / Mladé Slovenky patrili medzi prvých ľudí, ktorých 25. marca pred 72-dvoma rokmi transportovali do koncentračného tábora v Osvienčime. Z Popradu ich odišlo tisíc, vrátilo sa len 20.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Výročie deportácie slovenských žien

Auschwitz-Birkenau, miesto, ktoré si pamätá skutočné hrôzy. Zažila ich aj Edita Grossmanová, pamätníčka holokaustu.

Bolo 20 minút po ôsmej hodine večer. Transport slovenských dievčat vyráža z Popradu. Cieľom je koncentračný tábor Osvienčim. 999 slovenských dievčat dorazilo do tábora Auschwitz na druhý deň ráno. Nemci s nimi mali jasné plány. "Ženy v počte 1000 kusov budú premiestnené do pracovného tábora Auschwitz, kde budú fyzicky pracovať na jeho rozvoji," píše sa v rozkaze ríšskeho oberfuhrera.

Ženy stavali tábor

Jedna zo žien zomrela už počas prevozu do Osvienčimu. Slovenky pritom patrili medzi prvé obyvateľky tohto koncentračného tábora. Ony samé ale museli pracovať na zväčšení tábora. "Múr oddeľoval ženy od mužov, a ženy museli pracovať na tom, aby sa mohli stavať ďalšie bloky pre ďalších väzňov," objasnil kurátor múzea v Osvienčime Piotr Setkewicz. 

"Išlo o silné dievčatá, ktoré prišli najskôr do Auschwitzu a potom mali začať budovať Auschwitz-Birkenau. Tie, ktoré odpadli zabíjali. Ktoré nevládali, stáť podľa ich predstáv tak ich vraždili," opísal situáciu v tábore riaditeľ múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. 

Sestru žrali krysy

 "Ja som za tie tri roky zostarla v skúsenostiach na sto rokov," vyjadrila sa pamätníčka holokaustu Edita Grossmanová. Slovenské ženy po príchode do Osvienčimu bývali v bloku č. 2 nemeckého tábora Auschwitz. Neskôr boli prevezené do tábora Birkenau. Tam boli podmienky na život podstatne horšie.

"O ženy sa vôbec nestarali lepšie ako o mužov. Boli v chlade, šírili sa tu rôzne epidémie vší a iných parazitov," objasnil Setkewicz. "Strašné je, že keď som išla naposledy navštíviť sestru a videla som ju tam ležať v bezvedomí. Krysy ju žrali zaživa," opísala hrôzy Grossmanová. "Mysleli si, že to je naozaj koniec sveta kde sa dostali," dodal Mešťan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy