Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Trofeje z lesa radšej neberte, hrozí vám väzenie
Zdielať na

Trofeje z lesa radšej neberte, hrozí vám väzenie

BRATISLAVA / Poľovníci po celom Slovensku sú v najvyššej pohotovosti. To všetko pre organizované skupiny ľudí, ktorí sa preháňajú po lesoch ako hľadači parožia. Nájdenú trofej predávajú a majú za to nemalé peniaze. Poľovníci však varujú, že ide o pytliactvo.

Suvenír z lesa

Takmer každý z nás si už z prechádzky v lese odniesol nejaký suvenír. Ak ale nájdete parožie, radšej si dvakrát rozmyslite, či si ho zoberiete domov. Môže vás to vyjsť poriadne draho.  

"Občania by si mali uvedomiť, že parohy nemôžu zbierať. To nesmú ani poľovníci, ak na to nemajú povolenie," vystríha predseda disciplinárneho senátu Slovenskej poľovníckej komory v Prievidzi Šimon Svitok.

Hľadači trofejí

"Ľudia by parožie nemali ani zdvíhať zo zeme. Ak zhody zodvihnú, mali by ich odovzdať poľovníckemu združeniu, ktorému daný revír patrí," objasnil povinnosti nálezcov odborný lesný hospodár Peter Vrablec.  

Väčšina ľudí hľadá zhody, teda zhodené parožie, v lesoch najmä kvôli biznisu. Chcú ich čo najlepšie speňažiť. Výkupcovia parožia totiž nezisťujú okolnosti nálezu. Na paroží môžu veľmi dobre zarobiť. Niektorí zberači idú za korisťou cielene sledujúc stopy zveri. "Tam kde vidíte jeleniu stopu, vidíte často aj čižmu," povedal o svojich skúsenostiach Vrablec.

Neubližujme prírode

Poľovníci však majú hlavy v smútku aj z iného dôvodu. Hľadači parožia naháňajú a stresujú zver a to práve v čase, keď sú zvieratá gravidné. "V skupinách chodia po poliach, kde sa zver zdržuje alebo do lesa, kam si chodí zver oddýchnuť a preháňajú ju," opisuje necitlivé správanie ľudí Šimon Svitok. Vystrašené zvieratá do seba narážajú a môžu uhynúť.

Mnohé revíry poľovníci v týchto dňoch strážia intenzívnejšie. Spolupracujú aj s políciou. Zber parožia je totiž trestným činom pytliactva. Podľa slov hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Eleny Antalovej, zaň môžete dosať dokonca dva roky väzenia.

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy