Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Syn chcel matku pochovať v Podolínci, dcéra v Poprade
Zdielať na

Syn chcel matku pochovať v Podolínci, dcéra v Poprade

POPRAD / Spory medzi bratom a sestrou sa skončili hádkou o telo mŕtvej matky. Problém bol v tom, že syn nebohej mal v rukách povolenie na pochovanie od prokuratúry, dcéra zas mala potvrdenie o obhliadke mŕtvej. Obe listiny sú rovnocenné. Súdny lekár s takmer 40-ročnou praxou si takúto situáciu ešte nepamätá. Rozhodol sa telo nevydať nikomu.

Po telo si prišli dve pohrebné služby

"Lekár nášho pracoviska bol na obhliadke 64-ročnej zomrelej ženy. Zdravotný stav bol taký, že nenariadil pitvu," hovorí súdny znalec Anton Gavel. 

A tak dcéra, ktorá sa o ťažko starú mamu starala sedem mesiacov a u ktorej aj zomrela, začala prípravy na pohreb. Tie ale prerušila polícia. Syn nebohej totiž na svoju sestru podal trestné oznámenie a bola nariadená súdna pitva, pri ktorej boli prítomní dvaja súdni znalci.

Všetko šlo podľa zákona. Po pitve napísali znalci napísali záverečnú diagnózu a oznámili polícii, že telo už nepotrebujú na ďalšie skúmanie. "Na základe toho okresná prokuratúra vydá súhlas na pochovanie mŕtvoly," vraví Gavel.

Toto povolenie dostal do rúk ale syn nebohej, dcéra zas mala v rukách potvrdenie o obhliadke mŕtvej a mohla tiež mamu pochovať. A nastal problém. Syn chcel mať pohreb v Podolínci, dcéra v Poprade.

"Pred naším pracoviskom stáli dve pohrebné služby z Popradu ako aj z Podolínca. Rozhodli sme sa, že mŕtvolu nevydáme," dodal Gavel.

"Najviac ma trápi, že mamka nemôže byť pochovaná tam, odkiaľ pochádza a kde chcela byť pochovaná," vraví syn nebohej. "Ja som nikdy nemala to srdce hovoriť s ňou o pohrebe. Nemám dôvod pochovávať ju tam, kde nemá žiadnu rodinu," vraví zas dcéra nebohej.

Súrodenci spolu nekomunikujú už niekoľko mesiacov. Majú medzi sebou spory, ktoré nechcú medializovať. Teraz však ide o večný odpočinok ich mamy. Obaja majú v rukách rovnocenné povolania.

Komu teda mal súdny lekár vydať telo? O takomto prípade počas svojej takmer 40-ročnej praxe ešte nepočul a nič také neriešil. A nielen on. "Konzultoval som to aj s naším odborníkom, právnikom, súdnym lekárom, súčasne s mojím riaditeľom.Vždy to ostalo v takej vágnej rovine," dodal Gavel. 

Telo napokon pochovala dcéra

"S takýmto prípadom sme sa za posledné roky zatiaľ nestretli," potvrdil aj prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik. Počas nášho rozhovoru so synom ale došlo k zvratu. Rozhodol sa odovzdať nám originál povolenia z prokuratúry. Originál sme odovzdali súdnemu lekárovi. Telo z pracoviska súdneho lekárstva prevzala dcéra. Tá chce pochovať mamu v Poprade.

Ako sa zachovať keď vám odmietajú vydať telo zosnulého príbuzného? Vydal súdny lekár telo inému rodinnému príslušníkovi a myslíte si, že neoprávnene? Ako postupovať pri takýchto smutných rodinných záležitostiach vám povie reportérka Iveta Krupová o 20-tej v KRIMI na PLUSke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy