Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Boss zo Sobraniec Ladislav P. je opäť vo väzbe! Ovplyvňoval svedkov
Zdielať na

Boss zo Sobraniec Ladislav P. je opäť vo väzbe! Ovplyvňoval svedkov

BRATISLAVA / Boss rozsiahleho zločineckého gangu zo Sobraniec Ladislav P. je opäť vo väzbe. Ovplyvňoval totiž svedkov, aby nevypovedali. Do väzby sa pritom dostal v deň vznesenia obvinenia, po pol roku ho ale zázrakom prepustili. To bola očividne vážna chyba.

Žiadal, aby s políciou nespolupracovali

Ide pritom až o 45-členný gang zo sobraneckého podsvetia. Obvinený Ladislav počas slobody nezaháľal a rad radom žiadal svedkov aj spoluobvinených o to, aby nevypovedali a tiež nespolupracovali s políciou. Na to tvrdo doplatil.

NAKA to totiž zistila a okamžite konala a mareniu objasnenia prípadu zamedzila. "Vyšetrovateľ NAKA 29. januára 2014 opätovne podal podnet na jeho väzobné stíhanie, s čím sa stotožnil aj prokurátor aj sudca," informuje hovorkyňa policajného zboru Andrea Dobiášová.

Škoda za takmer 20 miliónov eur

Zločinecká skupina vznikla ešte v roku 2007. Spolupracovala aj s ostatnými gangami, a to nielen u nás. Jej chápadlá sa roztiahli  poriadne ďaleko, a to do Česka, Maďarska, Poľska, Lotyšska, Írska, Rumunska aj Ukrajiny. Ich doménou bola podľa obvinenia ekonomická trestná činnosť, a to daňové a poistné podvody.

"Z toho hľadiska, že hrozí vysoký trest a že ide o organizovanú skupinu je prepustenie osôb v takejto kauze neštandardné rozhodnutie," tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Podľa policajných zistení chceli nezanedbateľnú sumu vylákať od štátu za pomoci fiktívnych obchodov z rôznymi komoditami. Ide napríklad o platinu, investičné zlato a potraviny. Škoda, ktorú spôsobili je až viac ako 20 miliónov eur. "Pri týchto závažných trestných činoch hrozí páchateľom trest odňatia slobodu aj 20 rokov," dodával Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy