Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nedobrovoľný sex a znásilnenie. Ženy si za to môžu samé
Zdielať na

Nedobrovoľný sex a znásilnenie. Ženy si za to môžu samé

BRATISLAVA / Obeťou násilníkov, či zlodejov sa nestáva každý. Sami svojim správaním často dávame nevedomky podnet pre kriminálnikov, aby si nás vybrali za obeť. Svoje o tom vie skúsený viktimológ, ktorý sa roky zaoberá tým, prečo a ako sa ľudia stávajú ľahkou korisťou.

Páchatelia nás vedia odhadnúť

Obeťou trestných činov sa stávajú ľudia preto, že páchateľ si zaumienil od nich niečo získať, alebo im nepríjemným spôsobom ublížiť. Už z nášho správania dokážu kriminálnici zistiť, že sme pre nich ľahkou obeťou. Sledujú, ako sa správame, kadiaľ chodíme a koľko peňazí máme pri sebe.

"Človek by mal vystupovať sebavedome a dať najavo, že nie je ľahká korisť. Vtedy si páchateľ vyhliadne inú obeť. Keď naučíme ľudí, aby sa nestávali ľahkou korisťou trestnej činnosti, bude útokov menej," myslí si viktimológ Róbert Kočiš.

Opustené a tmavé miesta

Podľa viktimológa, sa najviac násilných trestných činov a lúpežných prepadnutí odohráva v tichých a opustených častiach obcí a miest. Aj preto odporúča, a to hlavne v noci, sa takýmto miestam vyhýbať, alebo tam nechodiť osamote. V žiadnom prípade by ste v opustených a tmavých uliciach nemali vyberať peniaze z bankomatu. Najčastejšími obeťami sexuálnych deliktov sú ženy. Tie by mali dávať pozor na to, aby páchateľa na seba neupozorňovali.

"Ženy sa stávajú obetami trestných činov z dôvodu ich vyzývavého vystupovania. Oblečenie, krátke sukne, veľké výstrihy, hlasný smiech. Niekedy si žiaľ žena sama privodí trestný čin násilia alebo sexuálneho znásilnenia," upozorňuje Róbert Kočiš.

Prevencia

To, že má na vás kriminálnik zálusk, dokážete pri dobrej pozornosti a všímavosti zistiť aj sami. Takíto ľudia sa chvíľu pred spáchaním zločinu prejavia.

"Sleduje prípadnú únikovú cestu, sleduje osoby, sleduje kde si odkladáte peňaženku alebo mobil. V takom prípade treba pozerať po miestnosti a keď sa vám niečo nepáči, neotočiť sa k nemu chrbtom ale radšej si sadnúť oproti nemu," radí viktimológ.

Držte spolu

Zlodeji majú zväčša dokonalí pozorovací talent. Ako svoje obete si najčastejšie vyberajú starých, opitých či chorých ľudí. Pri týchto ľudoch je totiž malá šanca, že by sa kriminálnikovi dokázali ubrániť alebo ich zastaviť.

"Ak patríte do tejto skupiny ľudí, nechodievajte sami. Mali by ste chodiť dvaja alebo traja. Páchateľ si už netrúfne na troch, aj keď sú starší," dodáva Kočiš. Ak budete tieto dobré mienené rady od profesionálneho viktomológa dodržiavať, pravdepodobne, že sa stanete obeťou trestného činu, je výrazne menšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy