Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrozivá štatistika: Každé tretie dieťa je na Slovensku týrané!
Zdielať na

Hrozivá štatistika: Každé tretie dieťa je na Slovensku týrané!

BRATISLAVA / Ak aj na ulici vidíme, ako dá niekto svojmu dieťaťu facku alebo ho kopne, máme pocit, že sa nás to netýka. Hoci však pred tým zatvárame oči, podľa najnovších informácií je na Slovensku týrané každé tretie dieťa. Fyzicky, psychicky ale aj sexuálne!

15 rokov sa nevideli štatistiky

Na Slovensku sa 15 rokov nerobili žiadne štatistiky, ktoré by odhalili, koľko detí je týraných. Až prišla tragédia 5-ročnej Lucky Luknárovej.

Dievčatko utýral otčim s jej matkou, dieťa potom nechali ležať v izbe ďalšie tri roky. Úrady pochybili, systém ako taký zlyhal. Nové štatistiky ukázali, že týranie slovenské deti veľmi dobre poznajú. Zo vzorky 1560 detí priznalo až 36 %, že boli obeťou fyzického násilia.

"Šokovali ma výpovede týraných detí. Vraj si všetky zverstvá, ktoré na nich dospelí páchali, zaslúžili," vraví Marianna Kováčová z občianskeho združenia Centrum Slniečko.

Prieskum odhalil absolútne šokujúce praktiky, ktorými sú deti mučené. 20% z nich priznalo, že ich rodič kopol nohou. Každé 20. dieťa dospelí pravidelne pália cigaretami. Takmer 3,5% detí už zažilo dusenie rukami či vankúšom.

Ako spoznáte fyzicky týrané dieťa?

Najčastejšie má poranenia a popáleniny, ktoré nevie vysvetliť a opakujú sa. Dieťa o nich odmieta hovoriť, nechce sa prezliekať na telocvik, dávať si krátke rukávy, či krátke nohavice, má strach ísť domov a stretnúť sa s rodičmi. A najmä často sa stáva, že keď ich idete pohladkať, očakávajú facku.

"Bude dôležité pokračovať aj v príprave národnej stratégie o ochrane detí pred násilím. A dôležitý je aj vznik inštitúcie detského ombudsmana," hovorí Michal Stuška z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy