Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Na zver pri cestách netrúbte ani neblikajte
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Na zver pri cestách netrúbte ani neblikajte

ROŽŇAVA / V zimnom období sa okolo ciest motá viac zveri ako zvyčajne. Existujú už prístroje, ktoré by mali zver od idúceho auta odohnať. Takéto rušičky sa už roky používajú v zahraničí, no ich účinnosť je sporná. A niekedy nepomôže ani tá najopatrnejšia jazda.

Zver sa sťahuje k hlavným ťahom

Zver sa práve v tomto období pre nedostatok potravy sťahuje čoraz bližšie k hlavným ťahom. "Obmedziť tú rýchlosť, znížiť na minimum alebo najlepšie zastaviť. Počkať, kým tá zver prejde a potom pokračovať v jazde," hovorí lesný hospodár Arpád Kavečanky.

Mnohí vodiči sa však snažia zver z cesty odohnať trúbením, prípadne zapnutím diaľkových svetiel. Práve to ale môže spôsobiť, že zviera skočí priamo pod auto. "Zver potom reaguje skratovo, ona je oslepená," hovorí Kavečanky.

Vytrubovať nie je dobré

"V žiadnom prípade by som nedoporučoval nejaké vytrubovanie prípadne blikanie diaľkovými svetlami," dodáva lesný hospodár. Ďalšou z možností ako sa vyhnúť zrážke so zverou je technika a to takzvané rušičky.

Montujú sa na prednú časť nárazníka a fungujú na princípe vysokofrekvenčného zvuku, na ktorý zver reaguje. "Vzduch prejde cez tú píšťalku, to vydáva zvuk a čím človek ide rýchlejšie, tak tým to viac píska," tvrdí automechanik Gabriel Gacek.

Tie sú zaužívané aj v zahraničí, a to najmä na miestach, kde je zver premnožená. "Stretla som sa s tým v južnej Afrike, tam majú jelene, ktoré sa volajú kudu, oni tiež využívajú tieto píšťalky," opisuje cestovateľka Táňa Czmórová.

V Anglicku sa zasa vodiči spoliehajú viac na dopravné značky upozorňujúce na zver. Zrážok tam ale údajne každým rokom pribúda. "Najmä s tými východoeurópskymi jeleňmi, spôsobujú škody vyše 10 miliónov libier ročne," dodáva cestovateľka.

Zver sa pohybuje v skupinkách

Zver sa na našich cestách najčastejšie pohybuje v skupinkách, ďalšou z dôležitých zásad ako sa vyhnúť zrážke je pre istotu radšej počkať, či sa v okolí nenachádza viacero zvierat.

Jedným z najefektívnejších spôsobov ako sa vyhnúť zrážke so zverou je hlavne vo večerných hodinách pozorne sledovať okraje ciest. "Obyčajne sa zalesknú tie oči. Teda je čas potom zareagovať," dodáva lesný hospodár. Ak náhodou nejakú lesnú zver zrazíte, mali by ste sa zachovať nasledovne. VIAC INFORMÁCIÍ TU.

Téme sa venuje reportérka Martina Molčanová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy