Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Život za múrmi ilavskej väznice
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Život za múrmi ilavskej väznice

ILAVA / V ilavskej väznici si odpykávajú svoje tresty najväčší zločinci v našich dejinách. Mnohí z nich už odtiaľ nikdy nevyjdu. Ak si však myslíte, že sa tam len nečinne nudia, ste na omyle. Môžu napríklad chovať rybičky, andulky či pracovať. Najnovšie niektorí z nich začali chodiť do školy.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Väzni nechcú len nečinne sedieť

Školské triedy, profesori a snaživí študenti. Aj takto to vyzerá v najprísnejšie stráženej väznici u nás. Mnohí chlapi pobudnú za múrmi ilavskej väznice ešte niekoľko rokov. Nechcú však nečinne sedieť, a preto začali chodiť do školy.

"Odsúdení sa majú možnosť vzdelávať v troch učebných odboroch - je to dvojročné štúdium poľnohospodárska výroba a dva trojročné odbory mäsiar a záhradník," hovorí mjr. Mgr. Alexander Balucha z ústavu na výkon trestu v Ilave. 

"Je to riadne denné štúdium. Toto znamená, že naši učitelia dochádzajú na hodiny do väznice. Odborný výcvik je takisto vo väznici," vraví riaditeľka strednej odbornej školy v Pruskom Ing. Janka Fedorová.

Výučný list môže mnohým pomôcť

O štúdium je veľký záujem. Pochvaľujú si nielen väzni, ale aj ich profesori. "Môžem povedať, že sa predbiehajú jeden cez druhého a máme tam výborný prospech," doplnila riaditeľka.

"U odsúdených je záujem, ale maximálne môžu byť na jednu triedu piati odsúdení," doplnil Balucha. V čase našej návštevy sa učili angličtinu, ekonomiku a budúci záhradníci mali prax. "Získajú normálny výučný list ako na hociktorej inej strednej škole," uzavrela riaditeľka. 

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy